56 мигранти, задържани на българо-гръцката граница в товарен влак, вече са върнати в Гърция. Останалата група от 40 души ще остане в България още седмица, тъй като срещу тях има образувани досъдебни производства.

И в двете групи е имало доста жени и малки деца, сред тях и бебета на по два-три месеца, осигурена е хуманитарна помощ като храна, мляко и всичко необходимо, каза Бойко Борисов.

Премиерът проведе извънредно заседание на кабинета в Благоевград във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница, предаде БНТ.

Групата, останала в България, ще бъде откарана в центъра от затворен тип в Любимец и хората трябва да бъдат спокойни, увери Борисов.

"Освен много добрата стиковка, искам да благодаря специално на момчетата, които работят по самите досъдебни производства и самите КПП-та. Имайте  предвид, че групите мигранти, са били излъгани, че отиват в Македония. Не са знаели, че идват в България. По 200 евро им е събрано от трафикант, който говори гръцки, който гръцки власти също не го знаят кой е, но сега по линия на службите ще се опитаме да го установим", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът обясни, че нелегалните мигранти са заловени чрез уреда „Туптящо сърце”, като по думите му трафикантите не са знаели с каква техника разполага България.

На всички камиони се прави проверка с газ-анализатор за наличие на хора в ремаркетата, а на тези които е невъзможно това, се проверяват с уред наречен - "туптящо сърце" и скенер, обясни той.

Мерките са предприети след атентатите в Париж и засиления мигрантски натиск.

„За тези, които се опитаха сутринта да обясняват, че има пробив на границата искам да им кажа, че първата група е заловена веднага на р. Струма – веднага при влизането в България, защото ние няма как да влезем в Гърция и да ги арестуваме. Втората група е била засечена в товарния влак от уреда и още веднага на самата гара са били свалени.

А иначе освен, че сме наситили от Гоце Делчев с възможности, които има МВР и „Гранична полиция” в случая и армията, навсякъде всичко е в абсолютна бойна готовност да придвижим сили и средства мобилно при повтарям още веднъж забележителна за мен координация от органите и силите на реда”
, разказа Борисов.

"Туптящо сърце"

Уредът представлява високотехнологична система, разработена в Япония.

„Туптящи сърца" има на по-големите гранично-пропускателни пунктове. От Гранична полиция са категорични, че най-голямото предимство на уредите е, че са мобилни, а не стационарни, каквито са например рентгените. Така „туптящите сърца" могат във всеки момент да се преместят на пункт, за който има подозрение, че има опит за нелегално преминаване, обясни комисар Стоян Стоянов - служител в ГПУ-Петрич.

Системата има 4 датчика, които се поставят в програмата на камиона, има датчик, наземен, който също влиза в самата система. Най-добре се позиционират, ако има движение вътре в самия товарен камион или самата честота на сърцето, обясни комисар Стоянов, цитиран от БНТ.

Всички товарни автомобили, които преминават през граничен пункт Кулата, се проверяват с новата система. Засега няма открити нелегални мигранти.