Премиерът пристигна заедно с министъра на икономиката Делян Добрев и социалния министър Тотю Младенов по повод сливането на междинното звено и Управляващия орган по оперативната програма, предаде БГНЕС.
Новата Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" ще е на пряко подчинение на икономическия министър.

„Аз съм Иван Иванов от село и съм президент на фирма за машиностроене. Искам да кандидатствам за машинно обновление", представи се по сценарий Борисов, цитиран от bTV.
"Искам да знам след 3 месеца като дойда какво ще проверявате или като ми се оплачат от вас, да знам какво не сте свършили", отсече Борисов.
Поради внезапна засечка с интернета обаче, той репликира: "Аз съм дошъл от село и вие ще ми кажете - елате утре, че интернетът не работи".
"Не, няма да ви кажа така", отговори Велина Попова, експерт в министерството, и обясни по-подробно конкретните стъпки за кандидатстването.

След като зададе желанието си обаче, премиерът получи отказ и обяснение, че пари по програмата се отпускат за иновации и за зелена икономика. В сцената участва и Делян Добрев, който беше представен като изпълнителен директор на мнимата фирма на министър-председателя.

На сайта на Управляващия орган има една рубрика "Отворени процедури", отговори на премиера Велина Попова.

Борисов призова бизнесът да бъде активен с проектите по ОП "Конкурентоспособност", предаде БТА. Над 1 млрд. лева чакат да бъдат усвоени по програмата, каза пред журналисти той.
Борисов заяви, че с Добрев гарантират, че от 9 до 17.30 часа всеки ден, без обедна почивка, експертите ще приемат документи на бизнеса за кандидатстване по програмата.
Той заяви, че след три месеца и половина ще дойде отново, за да види как работи дирекцията и ще покани и фирмите, които да информират за евентуални възникнали затруднения. Премиерът изрази надежда скоро да има възможност и за електронно подаване на документите.

Досега бенефициентите е трябвало да обикалят две сгради при подаването на документи и по тази причина едва десет процента от нея са усвоени, отбеляза премиерът. Сега има приемна, в която експерти дават разяснения на кандидатите, а на сайта се намират необходимите 12 документа за кандидатстване.
След входирането на документите, срокът за одобрението на проектите е три месеца, след това е авансовото плащане и реализирането на проекта, обясни опростяването на процедурата за кандидатстване премиерът.

Борисов отбеляза, че двете програми - тази на социалното министерство и на икономическото, се допълват. По едната програма могат за шест месеца да се квалифицират млади безработни, след което да бъдат насочени по програма на икономическото министерство.
Той съобщи, че след презентацията на програмата за повишаване на квалификацията на млади безработни има около три пъти увеличение на броя кандидати да придобият нова професия или да подобрят квалификацията си. По проекта държавата плаща на безработните младежи заплата между 400 и 1200 лева и осигуровки.
По думите на Борисов практиката показва, че на преминалите подобно обучение с 50 процента им се увеличават шансовете да започват работа.

Делян Добрев обясни, че се оптимизира структурата на отделите - от 12 стават 6 в новата дирекция, което намалявало бюрокрацията. Поставят се съкратени срокове за вземането на експертните решения, а подписите от 24-30 за одобряване на един отчет, стават 12", похвали се Добрев.

Размерът на договорените средства за 2012 г. по ОП "Конкурентоспособност" са 502 485 274 евро, а размерът на средствата за договаряне до 31 декември 2013 г. се оценяват на 659 730 288 евро.
Сред слабостите, за да се пристъпи към тези промени, са забавянията на постъпилите проектни предложения, бавният и некачествен оценителски процес, големият брой съгласувателни процедури за одобряване на отчети и искания за плащания, забавяне на плащанията към бенефициентите и др., уточни министърът на икономиката.