Борисов откри метрото до летището: 30 км за 10 г. от ГЕРБ

stat
11:38  |  2 април 2015 | Общество / Редактор Лилия Чалева /    |  видео
Премиерът Бойко Борисов се повози по новата отсечка на метрото Премиерът Бойко Борисов се повози по новата отсечка на метрото
Сн.: БГНЕС
Видео: Бойко Борисов на откриването на метрото

Когато цифрите говорят и тези, които преди управляваха т. нар. "синя" София, ще замълчат. За 23 г. - 9 км метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 г.
Това каза министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония по въвеждането в експлоатация на метрото до Летище София, предаде "Фокус".

Вижте снимки >>>


Новата метротсечка беше открита на официална церемония в 10.00 ч. на метростанция "Летище София"  в присъствието на министрите  на транспорта, на околната среда и водите и на регионалното развитие, кмета на София, общински съветници и граждани.

"Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд”, изтъкна премиерът по повод директора на Столичния метрополитен Стоян Братоев.

Борисов припомни, че едва при уравлението на ГЕРБ е ремонтиран и мостът "Брюксел", по който се минава за летището.

"Когато дойдохме,  тук се гонеха хартии и найлони по полето", спомни си Борисов и изтъкна, че сега всеки ден 500 хиляди души ще разбират каква придобивка имат.

Радвам се че най-накрая пуснаха метро до летището. Сега наистина няма бакшишите да ми извиват ръцете, а и е съвсем нормално летището да има връзка с централна гара. Обаче: ”Той изтъкна, че ГЕРБ е вкарал милиарди в инфраструктура” - ма къде...

хохо

"Няма да виси на спирките, да го рекетират такситата. Даваме тази екстра на банките - да си сложат кредитната карта и направо хората да се качват на метрото", посочи още премиерът.

Той изтъкна, че ГЕРБ е вкарал милиарди в инфраструктура, а вчера 100 млн. лева са били заделени и отсечките на автомагистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъдат ремонтирани.

"Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", каза още премиерът.

Над 1 млрд. лева са заделени, откакто Бойко Борисов се занимава лично с метрото, зяви пък транспортният министър Ивайло Московски и съобщи, че за новия програмен период за третия метродиаметър има заделени около 800 млн. лв.

"Да ни е честита новата придобивка. Тя е придобивка не само за София, но и за цяла България
", заяви на свой ред кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й тази линия - почти 5 км, е знакова, защото прави връзката между летището, Централна гара, но е и нов подход, интегриран проект с доказана интермодалност. До центъра ще се стига за по-малко от 20 минути.

Сетих се да попитам един простичък въпрос: Някой да го е виждал Бойко Борисов (или Цветан Цветанов) някога да се е возил на метро? Имам предвид, освен официалните откриваници? Не нали? Мутробойковците отдавна се возят на луксозни джипове.

Аз не съм комунист
Тя обяви, че само тази отсечка на метрото ще спести 8000 тона вредни емисии във въздуха.

Екоминистърът Ивелина Василева също поздрави всички българи и посочи, че това е един от проектите, който води до най-големи екологични ползи, с който трябва да се гордеем.

Преди това епископ Григорий отслужи водосвет за здраве и благоденствие на присъстващите и за успешно завършилия проект.

Очаква се новият участък до летището да превозва 45 000 пътници дневно и да намали трафикът в района с 12%.

Отсечката е продължение на първия метродиаметър на софийското метро и включва четири метростанции - "Дружба", "Искърско шосе", "Софийска Света Гора" и "Летище София".

Новият участък се пуска за гражданите и гостите на София от 13.00 часа, като ползването му днес ще е безплатно.

Предстои на 8 май да бъде открит участъкът на метрото до Бизнес центъра в "Младост 4" .


Последно в Общество


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.