Резултатите от изборите на ГЕРБ и РБ - броя на кметове, политическите съветници, мнозинствата - ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството, обяви Бойко Борисов след среща със съпредседателите на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски в днешния първи работен ден на парламента след ваканцията.

Борисов подчерта, че ако се представят слабо, това би било лош сигнал за работата на кабинета, предаде "Фокус".

Независимо коя партия печели в регионите, общият резултат трябва да гарантира стабилност и второ, че е безалтернативно това, което имаме като управление”, посочи той.

Борисов подчерта, че винаги е твърдял как в една коалиция няма малки и големи.

Никой от нас не е самодостатъчен и трябва да проявим максимално внимание и да си мерим приказките. Затова и решението, което взехме министрите, включително аз и вицепремиерите да не участват в предизборната кампания, гарантират по-добрата работа на правителството през този период”, обясни премиерът.
Той поясни, че ще водят толерантна кампания и ще бъдат максимално тактични в отношенията си поне на ниво управление на двете партии. По думите му щабовете по места изграждат своята стратегия, като в някои райони имат общи кандидати с РБ. Борисов подчерта, че на ниво ръководство не трябва да се изпуска мисълта, че стабилността на държавата стои над всичко.

"Пожелавам на парламента успешен политически сезон. Надявам се това, което двете коалиционни партии ГЕРБ и РБ и партиите, които ни подкрепят – АБВ и ПФ, септември не да е само предизборен, но и работен. Местните избори, които са изключително важни за всеки български регион, не биха били важни, ако развалим стабилността на държавата", добави Бойко Борисов.

От своя страна Радан Кънев отбеляза, че са постигнали съгласие по три много важни точки - стабилно управление чрез общи парламентарни приоритети през този сезон; стабилизация и по-добра организация на работата на парламентарното мнозинство; общо ускоряване на реформите и модернизацията на управлението без местните избори да пречат на този процес, цитира го БТА.

По-рано той обяви от трибуната, че досегашната работа на парламента е показала, че политиката на компромиси е възможна.

Първият работен ден на депутатите започна с протести и замеряне с домати.

Най-голямо впечатление направи депутатът от ДПС Делян Пеевски, който се появи на работа и така опроверга твърденията, че се оттегля от политиката.

БСП и ДПС се регистрираха за изборите

БСП се регистрира в ЦИК за местния вот днес с 10 000 подписа, предаде БТА.

В момента имаме над 74 кметове на общини, нашите усилия ще бъдат насочени към разширяване на това влияние, каза още той. Във всички случаи ще имаме сериозно участие в местната власт, коментира пред журналисти депутатът Атанас Мерджанов.

Той посочи, че вече са утвърдени над 85% от кандидатите за кметове на общини на БСП и вероятно този процес ще приключи до края на следващата седмица.

Целта ни е 40 кметове на общини, избрани с листата на ДПС, заяви пък лидерът на партията Лютви Местан, след като я регистрира в ЦИК с около 6600 подписа. Той уточни, че на места е възможно взаимодействие с други партии, идейно близки до ДПС.

"Ще гласуваме за наши кандидати на първия тур, вторият тур е друга политическа реалност и решението ни ще зависи от качеството на кандидатите, дали са от демократични партии, и от оценката на местните ни структури", отбеляза той.

Местан каза, че на влизане в ЦИК се е спънал с десния крак и колегите му са казали, че това е на късмет. ДПС обаче била партия, която на последно място разчита на късмета си, а най-вече на силната мотивация на избирателите ни и на огромния си експертен потенциал.

Той съобщи, че ще се включат в битката за кмет на София, но не съобщи кой ще е техният кандидат.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?