Бойко Борисов говори пред Американската търговска камара на тема: „Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативните програми", предаде „Фокус".

"След изборите макар и трудно успяхме да съставим правителство, което се справя сравнително добре. По-добър от този вариант нямаше как да се избере. Това правителство има възможност да отреагира и да разработи, да направи така, че да не е така празна годината, както 2014 г. Последиците от експеримента „Орешарски" са изключително тежки за България", каза още лидерът на ГЕРБ, който се надява на пълен, 4-годишен мандат.

Изследване на "Алфа Рисърч" показа, че 61% от българите предпочитат този вариант пред предсрочни избори.

По думите му при следващ срив няма да имаме никакъв ресурс да се справим.
Той допълни, че максимално ще подпомагат всеки инвеститор и бе категоричен, че иска да се спазват правилата, защото "народът ни гледа".

Премиерът заяви още, че България продължава да бъде най-атрактивната в данъчно отношение в ЕС. По думите му изкушението да се повишат данъците винаги го е имало, но с много усилия в парламента успели да запазят плоския данък.

Той изрази надежда, че ще се проведат местните избори в условията не само на предизборна борба, но и при толерантна и нормална кампания. Според него най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство.

По повод полемиката от последните седмици за президентските избори догодина, Борисов заяви, че имаме много добър президент.

Вярно е, аз си го харесвах много като министър, но мисля, че се справя много добре като президент. Уважаваме се като институции. След две години и половина ще правим оценка и тогава всяка партия ще решава как да подхожда. Горчиво съжалих, че се пошегувах за жената президент. Толкова са неважни и е далеч да се говори за президентски избори", добави той.

За газа

Много разчитам на Божидар Лукарски и Теменужка Петкова, че ще намерят вариант - много искам диверсификация. Много се борихме за „Набуко", ако той съществуваше, нямаше да имаме проблем с „Южен поток", каза още министър-председателят.

Дори да мине през Турция, той не е алтернативен поток. Само че тогава България ще е наказана и няма да взима транзитните такси. Разчитаме, че ЕК през своите интерконектори да се развие газовият хъб", изтъкна той.

И за пореден път каза, че има само устни изказвания, че „Южен поток" е спрян.

По думите му България плаща най-скъпия газ в Европа.

Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи премиерът.

Той подчерта, че българите обичат и са задължени на Русия и призова - ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия.

Борисов бе категоричен, че когато става дума за такива огромни пари от България, "ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт".

Относно шистовия газ Борисов заяви:

Сложихме мораториум, тъй като имаше информационна капания по телевизиите с една чешма, от която излиза огън. Винаги съм казвал на срещите си, че тази тема днес не се коментира, защото веднага ще бъде експлоатирана и използвана".

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?