"Мнозинството в парламента по никакъв начин не е заплашено, защото имаме коалиция с Реформаторския блок", заяви премиерът Бойко Борисов.

Поел съм ангажимент да работя дори в кабинет на малцинството в името на хората и държавата. Всяка партия има право да прави това, което счита добре за себе си.

Без подкрепата на НФСБ и ВМРО управляващите ще имат 118 гласа в Народното събрание, но при първия си мандат те разполагаха дори с по-малко - 117.
Гласа си вече дава независимата депутатка Ана Баракова. В същото време се заговори, че двамата изключени днес от ДПС депутати може да подкрепят правителството.

Независимите депутати стават трима, а възможната подкрепа за кабинета достига 121 гласа.

ГЕРБ: Не търсим подкрепа от изключените от ДПС

ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и с напусналите депутати, коментира по-късно пред журналисти депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев в отговор на въпрос дали биха приели подкрепа от двамата изключени депутати - Гюнай Хюсмен и Муса Палев.

Не може те да ни предлагат подкрепата си. Има правилник на Народното събрание, където ясно е казано какъв е статутът на независимите депутати. Как ще гласуват - това си е тяхна работа, тях ги питайте. Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори, нито ще водим”, категоричен бе Велчев.

Той подчерта, че това са вътрешно-партийни проблеми на ДПС и ГЕРБ няма да ги коментира.

"Дано това да не е някаква сделка ДПС - ГЕРБ или пък дано не е просто купуване на депутати и сега да се прави кворум с госпожица Баракова и с двама независими от ДПС", заяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков, цитиран от БНР.

Борисов: РБ и ПФ да се разберат

Във връзка с противоречията между РБ и ПФ за някои назначения Борисов посъветва всички партии да бъдат по-тихи и по-мълчаливи и да се опитат в името на хората да запазят стабилността в държавата.

"Много хора таим гняв в себе си, когато не сме съгласни с нещо, но да се опитат в името на хората да запазим стабилността в държавата", призова той.

Що се касае до г-н Орхан Исмаилов, зам.-министър на отбраната, предложен от РБ, лично от министъра - на базата на тази тежка коалиционна култура, която е демонстрирана в момента, аз съм го назначил. Оттам нататък да бъдат любезни Реформаторите и Патриотите да се разберат дали са имали против Корман Исмаилов и въобще партията, когато са си говорили, когато дойдоха да ни предложат сътрудничество”, отговори Борисов на въпрос дали Исмаилов ще бъде отстранен от поста си.

РБ държи на подкрепата на ПФ

По-късно представители на РБ се срещнаха с ПФ в опит да задържат подкрепата им за кабинета.

Найден Зеленогорски пък подчерта, че от самото начало са казвали, че ще участват в управлението, при положение, че има стабилно мнозинство, "за да не се случавт евентуални подкрепи от такива, които са подкрепяли правителството "Орешарски", уточни той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче коментира:

"Кворумът има значение за управляващите, те да си правят сметката, а не да правят глупости и след това да се оправдават.

Окончателното решение на ПФ ще бъде взето във вторник.