Министър-председателят, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участват днес  в церемония по откриването на лот 2 на АМ "Марица" - Димитровград – Харманли.

Церемонията ще се състои на пътен възел Димитровград от 16 ч.

На официалното откриване трябваше да присъства и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу, но тя няма да пристигне в България заради авария на летището в Брюксел. Нейното посещение се отлага за юни.

Преасфалтирани участъци

Преди два дни Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че подкрепя решението на Лиляна Павлова да се преработят веднага проблемните участъци на магистрала " Марица".

Премахнат е бил асфалтът изцяло и наново са асфалтирани три малки участъка заради открити отклонения от нормата за равност.

"За втори път ми се налага да развалям готова магистрала. Молбата ми е строителите да спрат да хитруват на дребно, защото ще бъдем безкомпромисни към качеството и ако се наложи ще отложим въвеждането на ЛОТ 2 в експлоатация", написа още премиерът във Фейсбук.

За нас не е самоцел да открием “Марица“ на 28 май, за нас е важно да пуснем в експлоатация аутобана тогава, когато сме се уверили и сме проверили нейното качество, нейната цялост и дали отговаря на изискванията“, казва Борисов. 

„Който е виновен, си е отстранил дефекта. Вероятно изпълнителят е пряко виновен, след това надзорната фирма не е успяла да констатира това и респективно Агенция „Пътна инфраструктура” със своята механизация и проверка го е намерила”, обясни днес по БНТ министър Ивайло Московски. Той добави, че преасфалтирането е за сметка на строителя.

По договор си има гаранционен период и те са длъжни да отстранят нередностите”, заяви Московски.

Крецу: Съжалявам, че няма да ме има

В писмо до премиера Борисов Крецу изразява искреното си съжаление, че не
може да присъства на официалното откриване на Лот 2 на
магистрала "Марица".

"Както може би знаете, аз очаквах с нетърпение това посещение, за да видя с очите си възможностите и предизвикателствата пред кохезионната политика на място в България. Не само защото инвестициите от фондовете на ЕС са oт огромно значение за развитието на България, но също и защото вашата страна постигна значителен напредък в приложението на тази политика и стана добър пример за другите държави в Европа в определени области", се посочва в писмото.

Лот 2 и магистралата

Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива.

На 34-километровия участък има още два пътни възела – "Симеоновград" – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли, и "Тополовград" – с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над река Харманлийска, надлези, подлези и др. съоръжения.

Изпълнител на лот 2 е Сдружение "МАРИЦА ХАЙУЕЙ". Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС.

Автомагистрала "Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала "Север-Юг". Тя ще свързва АМ "Тракия" при пътен възел "Оризово" с Капитан Андреево на българо-турската граница.

Проектът "Изграждане на АМ "Марица" лот 1 и лот 2" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма се строят общо 65,62 км.

До края на октомври т.г. ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на този участък е 31,4 км.