От църковното настоятелство припомниха, че партия ГЕРБ дари 100 000 лв. от субсидията си за изграждането на храма, а правителството "Борисов" отпусна още 500 000 лв.

"Има притчи, които казват, че няма значение кой какво е дарил, а да е от сърце", коментира експремиерът. Според него откриването на храма е добър знак за цялото православие.

"Колкото повече църкви и манастири има, толкова по-добре. Това е патриотизмът-да накараме хората да вярват в Господ, да се уповават на него. Това ни е поддържало през вековете", посочи Борисов.

„Хубав ден за мира. Дядо Гавриил действително подбра много хубав ден. Иначе има притчи, които казват, че няма значение кой колко е дарил, важното е да го е направил от сърце“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че всеки от ГЕРБ, кой колкото има, малко или много, дава за вярата и за това да се слави Господа.

„Както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него. България винаги ще е добре“, каза още Борисов.

Той съобщи, че миналата седмица е била открита нова църква в Ямбол, а след броени дни нов храм ще отвори врати и в Сливен.

"Вместо да броим джамии, да се правят някои на големи герои, истината е в толерантността. Да се строи и гради", каза още Бойко Борисов, който не пожела да коментира въпроси за бъдещото правителство.

Катедралният храм е централният съборен храм на един град, а в случая и на цялата Ловчанска епархия, и освещаването на такъв храм е събитие, което се случва изключително рядко.

Последното такова освещаване е преди 91 години на Видинската катедрала "Св. Димитрий".

Построяването на катедралата в Ловеч е мечта на Ловчанските митрополити и гражданите на Ловеч още от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес.

Едва през 2001 г. от Ловчанска света митрополия, след встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, успява да закупи мястото за изграждането на църквата в центъра на града.

Строителството започва 4 години по-късно, през 2005 г., и приключва след 12 години с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил.

Изградена е почти изцяло с български средства – с дарения от Държавата и частни фирми и лица.

Новата църква има забележителните 850 кв. м застроена площ и височина 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града.

Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас - дело на смоленски майстори, красива мраморна настилка.

Разполага с две нива – на приземния етаж е разположен вече осветеният храм „Въведение Богородично”.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.