Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани се е срещнал с премиера на България Бойко Борисов, съобщи официалният сайт на президентството на района, съобщи Kurdistan.ru, цитиран от Факти.бг.

От Министерски съвет потвърдиха пред „Труд“, като обясниха, че посещението е било част от обиколка, в която е включена и страната ни. За него обаче не беше съобщено.

Срещата се е състояла на 25-ти май.

Тогава Барзани е бил на посещение в България. С Борисов са обсъдили двустранните отношения и предстоящият референдум за независимост на Кюрдистан, който от автономия иска да се превърне в държава.

Официално Иракски Кюрдистан включва три провинции, но кюрдските сили упражняват контрола върху още четири, в които Багдад иска да запази властта си.

Иракската централна власт напусна редица зони в северните части на страната през лятото на 2014 г. заради атаките на „Ислямска държава“. Това позволи на кюрдските сили да засилят присъствието си там.

Премиерът Бойко Борисов е подчертал важната роля, която играе Кюрдистан в борбата с тероризма. Той е обърнал внимание на важността на Кюрдския регион в дневния ред на Близкия Изток и е казал, че България ще подкрепи кюрдския народ.

Борисов е потвърдил, че България желае да разширява културните и търговските си връзки с Кюрдския регион.

От своя страна, Барзани е благодарил за поддръжката на България за коалицията на силите сражаващи се срещу терора и е добавил, че Пешмерга със своята кръв допринасят за поражението на Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Имало е и среща с председателя на Народното събрание. Основна тема на разговор са били последните събития в региона.

От своя страна Масрур Барзани е имал срещи с българските министри на икономиката, селското стопанство и туризма.

На сайта на Министерски съвет в същия ден бе публикувано съобщение за телефонен разговор между Борисов и турския премиер Бинали Йълдъръм от същия ден на срещата.