С разликата в размера на цената ще бъдат изградени двата ЛОТ-а до Враца и Монтана, както и четирилентов скоростен път от Ботевград до Мездра, обясни Борисов на церемонията на международния път Е-79 край Сандански, цитиран от "Фокус".

„Още тази година ще стане готов и Дунав мост 2. Предишните управляващи не направиха едно пътче до Видин за цели 20 г. Участваме и в изграждането на Дунавската стратегия, за да може за товарите, които идват, да се заплащат такси. Те ще ни служат за увеличаване на пенсиите например”, каза премиерът.

По думите му, "Струма" е най-екологичната в страната ни.
"Тя ще доведе до изключителен възход на региона, ще скъси много времето за пътуване до пристанището в Солун и до София, ще направи и връзката с Дунав мост-2 и Дунав мост-1 за Европа. Спазени са всички европейски изисквания на еколозите - с убежище за прилепи и с тунели за костенурки", каза министър-председателят, цитиран от Дарик.

Той се обърна към собствениците на фирмата-изпълнител - гръцката фирма "Актор" АД, че качеството трябва да бъде такова, че след 10-20 г., пътят да бъде в добро състояние. "По тази магистрала, която е мечта за поколения българи, ще се стига от София до Солун за час и половина. Нека ние да си гледаме работата, а кризата все някога ще свърши", коментира премиерът, цитиран от "Стандарт".

"Искам с археолозите и еколозите да сме в дружба. За да спазим срока за изпълнение на строителството, апелирам работниците да започнат още днес", призова Борисов, който се запозна с археологическия терен на „Струма“ при с. Дрен.

Той бе посрещнат и от няколко собственици на земи в района, които му се оплакаха, че им отчуждават имотите на ниски цени по 450 лева за декар. Премиерът се обърна към министър Лиляна Павлова да провери дали може да се вдигнат оценките, но предупреди, че все пак това се плаща с пари от джоба на всеки българин.

По време на церемонията за първа копка неврокопският митрополит Натанаил отслужи водосвет. Официален гост бе и посланикът на Гърция у нас Трасивулос Стаматопулос.

В Гърция искаме премиер като Вас - патриот и отговорен, който строи в държавата, казаха междувременно гръцки туристи на Борисов по време на посещението му в Сандански, предаде БГНЕС.

"Актор" ще строи близо 15-километровия участък за срок от 23 месеца. Стойността на проекта е 55 980 000 лв. без ДДС. Обектът ще бъде изграден с подкрепа на Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., като 80% от средствата са от Кохезионния фонд и 20% - от бюджета.

Договорът за строителство бе подписан на 19 март. Строителният надзор ще се осъществява от "Пътинвестинженеринг" АД, чийто договор е за 297 016 лв., без ДДС.

Строителството на Лот 3 на АМ "Струма", който е в района на Кресненското дефиле, ще започне през пролетта на 2014 г., обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това е най-скъпият и най-труден за изпълнение участък. Струва 1 милиард евро, каза ресорният министър Павлова.

Магистрала "Струма"
Пътят е част от трансевропейската транспортна мрежа по направление на Общоевропейския транспортен коридор IV в отсечката от пътен възел "Даскалово" до ГКПП Кулата.
Трасето на Лот 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени пет надлеза (три селскостопански), пет подлеза (три селскостопански и два жп подлеза на жп линия София - Кулата), седем моста (пет моста за автомагистрала "Струма" и две моста при жп линия София - Кулата). Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места и други съоръжения.

Общата дължина на "Струма" от Даскалово до гръцката граница е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор номер IV и от Трансевропейската автомагистрала "Север - Юг".