Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг в МВР след заседание на кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии във връзка с усложнената ситуация в област Бургас тази нощ. 

"И летците, ген. Попов, ще ви кажат - насечен вятър - опасен и за самолетите, и за автомобилите. Не са дооценили добре рисковете и може би магистрала "Тракия" трябваше да бъде затворена изобщо днес. До последно мислеха, че може да се минава по нея. Това ще го анализираме за друг път. Може да е по-тежко за трафика, но по-отрано да се спира движението. Утре до 14 ч забраняваме движението там на всички автомобили", посочи премиерът.

Въпреки забраните и предупрежденията днес, както и сутринта в тунела на "Хемус" - забранено е за ТИР-ове, влиза ТИР, аварира там и прави километър опашка и хората нервничат и се чудят", каза премиерът и обясни, че подобна е била ситуацията и при Айтос заради обърнал се тежкотоварен автомобил.

Той посочи, че се ползва специализирана техника от военната база "Атия" и от Бургас, Карнобат, Ямбол и Сливен. Областните управители са в готовност. Полицаите обхождат хората в колите, за да им съдействат.

"Нека хората да имат търпение, да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя. Надявам се, че ако до 14 ч утре всичко е наред, ще може да пуснем магистралата. Причината за всичко това е ТИР-а, който нарушава движението на снегорините, а те спрат ли, след това по метър и половина - два преспи са там", каза Борисов.

Премиерът обясни, че е разговарял по телефона с много от хората, които са се свързали с него чрез фейсбук профила му. Осигурени са два хотела в Бургас, ако някой иска да бъде настанен, изпратени са и автобуси. "Наши сънародници стоят в колите сега, нека да сме съпричастни с тях, да знаят, че всички полагат огромни усилия да бъдат извадени. Те самите виждат много добре каква виелица и какво време е там, така че надявам се да се разминем без жертви", посочи Борисов.

В отговор на въпрос премиерът уточни, че повечето хора предпочитат да останат в колите си.

"Разчитат, че ще пробием и ще тръгнат. За тези хора, които ми докладваха - болни хора, майки с деца, бременни, са взети. Верижните машини са там и обикалят, пробиват. Просто ги моля за търпение. 30 коли вече се изтеглени към Айтос, така че верижните машини една по една ще ги изтеглят, други ги извеждаме към Ветрен. Затова се наложи да направим този кризисен щаб, защото с местните сили, които имаха там, нямаше да се справят. Трябваше де се вдигне пожарната и армията и повече хора", посочи министър-председателят.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова предупреди, че хората, които са планирали да пътуват в тази част на България, да не предприемат такива действия, докато не бъде съобщено, че движението е пуснато.