В телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева го увери, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в рамките на нейния ресор – бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Това съобщиха от Правителствената информационна служба.

Смяташе се, че еврокомисарят Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, са сред възможните номинации на България за поста на генерален секретар на ООН. Засега обаче няма официално обявена кандидатура.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на март страната ни ще номинира своя кандидат за един от най-престижните постове в света.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички", каза Борисов по време на международна конференция за Сирия в Лондон.

Тогава Борисов обаче не спомена нито едно от двете спрягани имена -   шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

В началото на годината американското издание "Дипломатик куриър" написа, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда най-силният източноевропейски кандидат за поста на генерален секретар на ООН.

АНКЕТА: Коя кандидатура за шеф на ООН бихте подкрепили?