Това каза премиерът Бойко Борисов по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България в Централния военен клуб в София, предаде „Фокус“.

Прекрояването на енергийните потоци върви със страшна сила и е необратимо. Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, заяви премиерът и изрази благодарност към ЕК, че са възприели да запазим стратегическото си място за транзит на газ.

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите, похвали се Борисов. По думите му всички компресори са американски и са най-добрите. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ, допуска премиерът.

Изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция, аргументира се Борисов. Разбрал се е с премиера на Гърция Алексис Ципрас, ако всички върви добре, през октомври да се направи първа копка за интерконектора с Гърция.

Борисов обясни, че разковничето на всичко е добавката в името на газовия хъб - "европейски" и хъб "Балкан“ изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство.

Ще станем транзитьори и ще продаваме на целия свят, прогнозира премиерът.

Той припомни за подписания договор за доставка на газ с Азербайджан, но добави, че трасето минава през Турция. Сега изведнъж ние се озоваваме в тази зависимост на „Турски поток“, каза той.

Според Борисов, „трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“ и попита тогава какво ще правим с милиардите инвестиции в газопреносна система.

Отговорът е че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки всички европейски правила за транзит на газ, каза премиерът и подчерта, че ЕС е възприел тази позиция.

Борисов разкри, че е заявил публично пред колегите си в Европейския съвет, че ще Министерството на енергетиката  ще подпише пътната карта за 18.7 млрд. кубически метра газ да идват от "Турски поток" в България.

Пътната карта с "Газпром" бе подписана на 3 юни.

Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем и преговори за директна тръба към България.

Сега целият регион стана зависим от Турция. При тези отношения между ЕС и Турция може да си задаваме много риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле, каза още Борисов.

Междувременно стана ясно, че "Газпром" напредва с "Турски поток".

Преди няколко дни Борисов предложи на колегата си премиер на Турция Бинали Йълдъръм изграждането на газова връзка между България и Турция.