Това обяви Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, след срещата си в София с министър-председателя Бойко Борисов.

Канете припомни, че ЕК подкрепя финансово изграждането на интерконекторите с Гърция и Румъния и ще направи всичко възможно да подкрепи и този със Сърбия.

Газовият хъб ще бъде захранван и с руски газ, каза еврокомисарят. Искаме да диверсифицираме не само източниците на гориво, но и трасетата, добави той.

Канете също така подчерта, че подкрепя добива на собствен газ от България в екваторията на Черно море.

България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа, каза още еврокомисарят.

Искаме да предотвратим газови кризи, каквито имаше през 2005 и 2009 година, България е ключова в тази посока, добави той.

От своя страна Бойко Борисов обяви, че ЕК има вече доверие на България в областта на енергетиката.

"25 години, или колкото са там, лъгаха Европа, че правим нещо, за да постигнат комерсиални резултати, а сега от ЕК лично се увериха какво сме направили", каза Борисов.

Той подчерта, че вече газът ще се движи и в двете посоки по интерконекторите, а не само в една, каквито са били предишните проекти.

Борисов отново изрази надежда за добив на собствен газ в България и проектът за газов хъб "Балкан" ще стане европейски.

„Находищата в Черно море високо се ценят. Най-големите компании дойдоха тук. Това, което ни беше мечта и дето се вика на шега Томислав Дончев го кръсти „Балкан”, никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и зад България да стои ЕК”, заяви министър-председателят.

По думите му, всичко което се прави се съгласува, знае и оценява.

Проектът за газов хъб не е насочен срещу Русия. Трябва да е ясно, ако се спазват европейските правила, които трябва да се спазват от всички, всеки е добре дошъл, заяви Борисов.

По думите на министър-председателя, с находищата, които има България плюс интерконекторите с Гърция и другите страни се изгражда един голям пазар.

„Ако една стока минава само в едната посока, то не е пазар. Когато можем да си търгуваме с гърци, турци и румънци, македонци и изобщо в целия регион и нашите тръби са достъпни до всеки, които иска да превози газ това отговаря на третия либерализационен пакет, отговаря на разбирането на Брюксел”, каза Бойко Борисов.

АНКЕТА: Ще разпределя ли България газа за Европа?