Той участва в конференция в София, посветена на енергийната сигурност, на която присъства и еврокомисарят, отговарящ за Енергийния съюз - Марош Шефчович.

Вижте снимки >>

Борисов допълни, че подкрепя възстановяването на проекта и дори преминаването на такъв газопровод през България.
Той припомни идеята за създаването на газоразпределителен център във Варна, откъдето, по думите му, може да минат и тръбите на "Набуко Уест", ако се превърне в европейски приоритет.

Според премиера инвестираните пари биха се изплатили още в първите години от транзитните такси.

"Аз съм твърд почитател да се възобнови "Набуко Уест" или да мине през наша територия. Това отново би могло да дойде в този газоразпределител. За да бъдем конкурентоспособни на останалите държави, ние вложихме доста пари от „Булгартрансгазс“ и подновихме основната част от компресорните си станции. Мощни, модерни, американски, най-добрите, реверсивни, бутат в двете посоки", допълни премиерът.

Марош Шефчович похвали напредъка на страната ни в разнообразяването на енергийните източници, като посочи, че от седем проекта, три преминават през България.

"Това идва да покаже, че не само вашата страна, но и останалите партньори от региона, са убедени, че България може да е в основата на решаването на много от останалите аспекти на въпроса", каза еврокомисарят.

Той подчерта, че през България преминават интерконекторните връзки с Турция, Сърбия и Гърция и именно те могат да осигурят сигурност на региона.

"Фактът, че еврокомисарят Шефчович идва често в България е много показателен за значението на нашата стана. България, като член на ЕС и на НАТО и същевременно входната врата на Европа от Азия, прави страната много интересна във всяко едно отношение", каза още Борисов.

Премиерът припомни за финансовата криза, която във времето ангажира изцяло вниманието и ресурсите на ЕС.

По думите му днешните проблеми не са по-малко тежки от финансовата криза от предходните години. Енергийните доставки остават също голям проблем на фона на останалите, призна той.

Според него България държи да има доставки на газ от различни страни и по различни трасета. Той обаче отбеляза падащата цена на горивата, което прави неизгодно влагането на огромни средства на компаниите за търсене на нови находища.

Наскоро премиерът е провел среща с ръководството на консорциума от компаниите Тотал, ОМВ и Репсол, които ще проучват находищата в "Хан Аспарух".

"Ние заварихме едни проекти, които бяха със заложени противоречия, поради което не могат да бъдат изпълнени", добави Борисов и изрази надежда сега, с това, което правителството прави заедно с ЕК, да се постигне по-ясна позиция.

"Щастлив съм, че ЕК не гледа поотделно на различните енергийни проблеми - АЕЦ "Белене", 5 и 6 реактор, дали ще се строи 7-ми в "Козлодуй", "Южен поток". Надявам се във всяко отношение да има решение и то бързо. Ако имаме някакви претенции, то е че се губи много време, и проблемите се натрупват", категоричен бе премиерът.

Към днешна дата нямаме един писмен текст, че „Южен поток” е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните, каза Борисов.