Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, инспектира проекта край стралджанското село Недялско.
Предвижда се обектът да бъде завършен през 2018 година.

„Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки“, отбеляза премиерът, цитиран в съобщение на МС.

Той подчерта и активната работа по интерконекторите със Сърбия и Гърция. По думите му реверсивните връзки се строят и се създава възможност в европейския газов хъб да постъпва газ от различни източници - азерски, руски, втечнен газ, газ от Румъния и други.

По отношение на самия газов хъб „Балкан“ министър-председателят изтъкна, че предпроектното проучване предстои да стартира и ще бъде направено с европейски средства.

„Вижда се разликата между заварката по "Южен поток", която беше правена преди време и това, което се строи в момента“, каза още премиерът Борисов.


Снимка


„Говореха как са подписали с Азербайджан за огромни количества газ. Но той не може да дойде по въздуха. Така че, сега, това, което те пожелателно правеха, ние на практика правим възможно“, добави Бойко Борисов.

На колегите от опозицията им е много трудно да приемат фактите, но нещата в България се случват и то по най-добрия начин, каза още премиерът, цитиран от "Фокус".

„Безработицата слезе на на 6%, БВП расте най-бързо в Европа, на 3,6-3,8%. Бюджетът ни е на излишък, нямаме дефицит, имаме най-нисък външен дълг. 0 инфлация, 15 млрд. лева в оборот потребление“, аргументира се Бойко Борисов.