Това обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, в приветствие към участниците в 14-та годишна международна конференция на газовата инфраструктура в Европа, която се провежда в София.

Чакат се добри новини за виртуалната търговия с природен газ. Работим в тази посока, надяваме се съвсем скоро да има информация по тази много важна тема, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Близо 40 години в България не е имало конференция по тази тема на такова високо ниво, подчерта премиерът. В изказванията дотук се говореше за екология. Климатичните промени са факт и то в посока, която не ни харесва. Виждате че Франция и Германия са "под вода" има незапомнени наводнения и горещини и на Балканите. Колкото и да не искаме да си го признаем, това се дължи на политиката на хората, която не щади природата, каза Борисов. Затова възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/, колкото и да са скъпи, са голяма крачка напред, коментира премиерът Борисов.

По думите му България усилено строи газова инфраструктура и реверсивни компресорни станции, през които газът може да върви в двете посоки. В този глобален свят за да бъдеш силен и успешен, ти трябват отговорни и силни партньори. В това отношение ЕК са най-подходящи, допълни той.

Премиерът е доволен, че газовият хъб "Балкан" беше определен като приоритет от Европейската комисия. Когато си в подобен могъщ съюз трябва да се спазват правилата, а в Третия либерализационен пакет има ясни правила, които трябва да се изпълняват от всички, каза Борисов.

Когато дойдохме на власт предишния мандат - /2009 година/ България получаваше най-скъпия газ в Европа, сега получаваме най-евтиния газ, но махнахме три посредника, каза Борисов. По думите му с газа се определя и политиката на много държави и конфликтите между тях. В момента когато се заговори за Южния газов коридор веднага започнаха конфликтите в Нагорни Карабах - може и да съм мнителен, но това виждам, каза Борисов.

Според Борисов ще се намери възможността да се ползва и руският газ, но ще има диверсификация, за да не се случва така, че да останем пак на студено, както преди няколко години.

Руският газ трябва да се използва по европейски правила, но да си подготвим газопроводите за диверсификация, че да не стоим на студено. С усилия и дипломатичност, постигнахме най-ниските цени на природния газ в Европа, допълни Борисов.

България следва своята политика, приоритетна за нас е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, коментира Теменужка Петкова.

Разглеждаме всеки проект, който е важен за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Такъв проект трябва да води след себе си диверсификация на източника и маршрутите и да е съобразен изцяло с изискванията на Европейския съюз и Третия либерализационен пакет, каза Петкова.

По повод на газовата ни връзка с Турция Петкова каза, че компанията "Булгартрансгаз" е кандидатствала и е получила финансиране от ЕК през 2015 г. за изготвяне на предпроектното проучване. То вече е готово и е изпратено на колегите ни от турска страна, очакваме становището им и ще влезем в режим на уточняване на техническия проект, отбеляза министърът.

Тя посочи, че в най-напреднала фаза е междусистемната газова връзка с Румъния, при която е имало няколко неуспешни опита за довършване на най-сложния участък от проекта - два километра под река Дунав. Австрийска компания е избрана да изпълни тази част, както от българска, така и от румънска страна - за реализация на резервния газопровод.

Петкова е получила уверение от румънския си колега, че скоро ще бъде факт и компресорна станция на румънска територия.

ЕК официално разпознава шест проекта, изпълнявани от "Булгартрансгаз", като инвестиции от особено значение за сигурността и диверсификацията на доставки на природен газ в Европа, за изграждането на интегриран и конкурентен пазар, каза пък изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Шестте проекта са:
  • разширяване на капацитета на газовото хранилище в Чирен - на стойност над 220 млн. евро,
  • рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система - на стойност 174 млн. евро,
  • изграждане на газов хъб на територията на България,
  • междусистемната връзка "Турция-България",
  • проектът за изграждане на газопровод за увеличаване на междусистемна свързаност на Северния полупръстен на националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" и газопреносната мрежа на "Трансгаз" - Румъния,
  • проектът "Истринг".
Газопреносните оператори на България и Словакия - "Булгартрансгаз" и Eustream ще си сътрудничат при проучването на възможностите за изграждане на проекта "Eastring" на териториите на своите държави. Това е предвидено в Меморандум разбирателство между двете страни, подписан в рамките на 14-та годишна конференция на Gas Infrastructure Europe в София, съобщиха от Министерството на енергетиката.

На подписването на Меморандума присъстваха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на икономиката на Словакия Петер Зига.

Предвижда се подобни двустранни споразумения да бъдат сключени и с останалите участници в проекта. "Eastring" е проект за свързване на газопреносните системи на Словакия, Чехия, Украйна, Унгария, Румъния и България.