Борисов се превърна в главния търговец на кожи в държавата и изтъргува с БСП председателя на НС, няколко депутата и министър, за да си осигури лично спокойствие.

Така Борисов вкарва БСП и ДПС през парадния вход във властта и само силна реформаторска общност може да го спре.

Това каза пред "България он еър" Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Борисов плаща за оставането си на власт на БСП и през Главчев, и през зависимост на България от Русия. Крайната цена на сделката между ГЕРБ и БСП е АЕЦ „Белене“ и то построена от Росатом.

ГЕРБ е в ефективна коалиция с БСП, за която българските данъкоплатци ще дадат още 10 млрд. лева, почти 1/3 от годишния бюджет на България. Заради поведението на ГЕРБ в Европа с право ще ни наричат Троянския кон на Путин. Категорично заявяваме, че построяването на АЕЦ „Белене“ ще нанесе финансови щети по-големи от КТБ и е риск за националната сигурност на България, не само защото ще ни постави в зависимост от Русия, а и защото сеизмичността на региона е доказано висока.

ГЕРБ спечелиха избори заявявайки, че няма да строят Белене, но очевидно тлъсти комисионни могат да променят всяка тяхна позиция. Колко струва националния суверенитет на България? Знае ли Борисов, че докато се упражнява на дипломация в Европа, министрите му търгуват с Русия и вътре в сделката ли е?

Необходимо е веднага да се вземе решение за датата на предсрочни парламентарни избори. Недопустимо е, че след седмици България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз, а мечтаната посока на правителството вече е Изток.

Следващата кожа ще е на депутат, близък до съветника на ГЕРБ в Сливен, ощетил общината с близо милион лева. Поздравяам д-р Борова, че реагира бързо и ще настоява за разплитане на казуса, добави Делчев. Под натиска на Атака и след всички сделки с БСП Борисов все повече олевява. Освен че в парламента гласуват законите на БСП и ДПС, кабинетът за малко да национализира частно предприятие, нарече всички приватизационни сделки престъпни и всичко това са ясни знаци за преместване на ГЕРБ в ляво.

България е в политическа криза. Няколко депутати, включително и председателя на НС, си заминаха, един министър, заместник-министри, а опозицията управлява Парламента. Изходът от кризата е свикване на КСНС от президента с участието на партиите от реформаторската общност и насрочване на дата за предсрочни избори, коментира Делчев.

Вятърът за изчистването на въздуха от праховите частици ГЕРБ и БСП може да дойде от реформаторски мислещите хора, които вече започнаха да се обединяват по места в реформаторски общности за демокрация – РОД и процесът е необратим, заяви той. Местните ни структури активно участват в създаването на РОД по места с партиите извън ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака, граждани и НПО. На доста места тези хора са антиГЕРБ, защото именно ГЕРБ обедняват общините през порочния си модел на управление, каза Делчев. Крайно време е да чуем хората по места и обединението да бъде отдолу нагоре. Видяхме достатъчно провали на обединения, случили се на жълтите павета и червените килими в луксозните хотели, добави той.