Според ГЕРБ с тези думи от изявлението на Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия тя накърнява честта и достойнството на Борисов и нарушава закона.

В момента адвокатите му вече работят по изготвянето на съдебния иск и той ще бъде внесен в Софийския градски съд до края на днешния ден. Присъдените средства по иска Борисов ще дари за благотворителност, се казва още в съобщението от пресцентъра на ГЕРБ.

Репликата беше произнесена от Нинова в отговор на въпрос смята ли за грешка думите си "демокрацията ни отне много". Тя отвърна, че последвалите негативни коментари са превърнали случая във фалшификация, защото се пропускала останалата част от изречението. И поясни:

"Това нещо се случи в Хасково, където Елена Йончева е водач. Извиках Елена на сцената и казах: ето го лицето на смелостта и на демокрацията, която се осмели да каже на Бойко Борисов: Ти си крадец" (от санирането - б.р.). И той я наказа. И пусна SMS да бъде уволнен Иван Гарелов".

Нинова използва по адрес на Борисов и поговорката "Крадецът вика: дръжте крадеца".

Междувременно днес Йончева заведе дело срещу бившия премиер. Известната журналистка и кандидат-депутатката на БСП се закани да направи това, след като той заяви, че държавата е платила милиони за нейни репортажи в чужбина.

Заради скандала служебният премиер Огнян Герджиков освободи от поста своя медиен съветник Иван Гарелов, който я защити в телевизионен ефир.

Днес Нинова заяви, че напълно вярва на Гарелов, че това е станало, след като Борисов пратил SMS на Герджиков. Лидерът на ГЕРБ обаче отрече, а настоящият премиер каза, че решението е негово, основано на морала.