Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на кораба Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“.

Тези 5-6 милиарда долара ще останат в страната ни и ще бъдат разпределени и за социални дейности, ако бъдат открити находища на нефт и газ, каза на официалната церемония Борисов. 

Да погледнем една съседна Румъния, която има внос под 10%, а останалото количество е собствен добив на нефт и газ, каза още премиерът.

Той е убеден, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят. 

Борисов пожела успех на инвеститорите и добави, че щом като паднало правителството на ГЕРБ, опозицията веднага е прекратила тези концесии.

„Защо? Не съм против някого. Факт е, че руските тръби от „Южен поток” не само че не ги вземат, а продължават да докарват, защото знаят, че вече могат да са използвани. Българският интерес е преди всичко. След това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки наша и чужда газ”, каза още премиерът Борисов.

Знаем какво предстои оттук нататък. Знаем, че нашите партньори ще започнат интензивна работа по проучване в Черно море. Този процес ще продължи между 4-5 месеца, каза пък енергийният министър Теменужка Петкова.

Десетилетие може да отнеме от проучване до откриване. Инвестицията е 260 млн. долара, допълни Теменужка Петкова.

Ако намерим нефт или газ, това ще има голямо значение за страната към пътя на България за енергийна независимост”, каза Ксавие Фожрас, управител на френската компания "Тотал" за България, която е наела кораба от американска фирма.

"Тотал“ спечели търга за концесията на блока "Хан Аспарух".

Към момента в Черно море има 10 дълбоководни сондажа, като само два от тях са открили залежи от газ в Румъния.

Дълбоководната част не е проучена и това е голямо предизвикателство за нас. Морската нефтена индустрия не е добре развита. Рискът да не намерим газ или нефт е голям”, каза още Фожрас.

Поради огромните си габарити платформата премина през Босфора разглобена на части и в продължение на няколко дни на кея в Бургас бе завършен монтажът на кулата и допълнителните съоръжения.

Корабът Noble Globetrotter II е дълъг 190 метра, на 3 години е и има възможност да се позиционира на едно място. Екипажът му е от 180 души.

Водният сондаж ще достигне до 2000 метра, а след това ще продължи още 4000 метра в скалното дъно. Специалистите са подготвени за екстремни условия до 700 бара налягане и до 150 градуса температура по Целзий.

След откриването евентуално на газ или нефт, ще започнат изследванията за качеството и количеството.

От „Тотал“ днес  представиха съоръжението и графика за сондажа. Предварителните разчети показват, че там има залежи на над 100 млрд. кубични метра природен газ. Общата консумация за страната е 3 млрд. годишно.

Сондажният кораб ще отплава до дни от Бургас към Варна. Проучванията ще започнат в началото на май, обяви Ксавие Фожрас.

На церемонията, която беше предавана на живо във Фейсбук профила на Бойко Борисов, присъстваха още министърът на енергетиката - Теменужка Петкова, министърът на транспорта Ивайло Московски, вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

През август 2012 г. правителството и компанията „Тотал” подписаха договора за проучване за залежи на нефт и природен газ в „Блок Хан Аспарух” в Черно море. Компанията обеща да инвестира над 1 милиард лева в проекта, чието изпълнение ще продължи 5 години. В този период ще бъдат направени две проучвания на голяма дълбочина – едното на 5000, а другото на 6000 метра. Освен инвестицията в самото проучване, консорциумът ще предостави и бонус на държавата в размер на 40 милиона евро.

Ако бъде открит нефт и газ държавата ще получава между 2 и 30% от печалбата на инвеститора.

Друг голям инвеститор - "Шел", ще проучва за нефт и газ в района на Силистар.