Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов заяви, че темата за министри в бъдещия кабинет до момента не е обсъждана в преговорите с Обединените патриоти.

"Темата "министри" не е отваряна. Нито едно физическо лице не е обсъждано. Това е лично по мое настояване и се радвам, че Патриотите го приеха", каза Борисов след консултациите на ПГ на ГЕРБ при президента Румен Радев преди връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Борисов посочи, че в преговорите са обсъждани програмата, начинът и механизмът, по които ще действа правителството.

Министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат, затова те - последно - даже им казах най-добре на 3 май, посочи лидерът на ГЕРБ.

Президентът Румен Радев проведе по-рано консултации и с представителите на левицата.

На срещата на ГЕРБ, с която завършиха консултациите на президента с парламентарните сили, присъства и председателят на ПГ и заместник-председател на партията - Цветан Цветанов.

Бойко Борисов каза, че на консултациите са запознали президента с тежките преговори по съставяне на правителство. Имайки поуки от предишни години, се опитваме в коалиционното споразумение да изчистим всички детайли и да проиграем всички конфликтни ситуации по време на едно управление, за да може то да бъде стабилно в рамките на четири години, допълни лидерът на ГЕРБ.

Той отбеляза сложната вътрешна и международна ситуация и посочи, че по волята на народа, както е разпределил партиите в парламента, са длъжни да направят правителство, защото "всякакви други формули, математически дори не излизат".

За съжаление пада ни се на нас кръстът отново - в случая Обединените патриоти са с нас - само това като формула гарантира управление, каза Борисов.

По повод на казаното по-рано от БСП, че ще дават подкрепа по важни за страната теми, Борисов определи това като "пореден популизъм и поредно хвърляне на прах в очите, защото една от най-важните теми за държавата, където България може да постигне доста в сфери, където сме били задържани или недостатъчно успешни досега, това е европредседателството". Той допълни, че затова са предложили най-конструктивното - партиите да се обединят по тази тема.

Напротив, още не е заглъхнало ехото от победата ни на парламентарните избори, започва да се говори кога и как ще има нови или ще се търси нестабилност. Това що за конструктивност е, попита Борисов.

Той благодари на президента, че в това отношение проявява разбиране, както и че е разбрал колко е тежък кръстът да управляваш - във вътрешен и във външен план, и какви са предизвикателствата.

Според Борисов поведението на левицата е безотговорно, заради продължаващи изказвания след загуба на изборите с обещания за увеличаване на доходите.

"И аз ги пресмятах сега при президента. Ако преизчислиш пенсиите на 2009 г., дори на 2014 г., ако повишиш заплатите на военните, купиш военната техника цялата, за която се говори. Ако се повишат и се преоборудва и полицията. И това, което сме поели ангажимент - всяко училище да има физкултурен салон, и парите за ин витро, плюс увеличенията на заплатите на учителите, плюс на всички останали инфраструктурни проекти, които чакат Северна и Северозападна България", посочи Борисов.

Той отбеляза становището на ЕК и Евростат, че в двете години на предишното управление дефицитите са се стопили и България е за пример отново.
Просто сме длъжни да бъдем отговорни, заяви Бойко Борисов. Огромна работа ни чака. То нито е удоволствие, нито е нещо за хвалба или за радост, каза Борисов и добави, че полагат усилия и изрази надежда, че ще успеят.


АНКЕТА: Кои лица от ГЕРБ искате да видите в кабинета "Борисов 3"?