При откриването на нов участък от АМ "Хемус" Бойко Борисов каза, че в коалицията са в прекрасни отношения и си имат доверие.

Всеки от нас си е поел политическа отговорност за каквото и да било. Всеки е направил отстъпки и компромиси. Нито с Меглена Кунева, нито с Божидар Лукарски, нито с Николай Ненчев, нито с Петър Москов, нито с Ивайло Калфин сме имали какъвто и да е комуникационен проблем. Винаги са срещали пълна подкрепа от мен, както и аз от тях”, допълни Борисов, цитиран от "Фокус".

„Когато имаме успехи, те са общи. Лошото е, ако се провалим, тогава всеки иска да избяга", каза още премиерът.

За референдума - реформаторите са прави

На въпрос дали се обезсмисля референдумът само с въпроса за електронното гласуване премиерът заяви, че българинът не обича задължителното.

"И аз не обичам да ме карат насила да гласувам, когато не ми се гласува", посочи той.

Действително и от Реформаторския блок са прави, че така зададен въпросът за мажоритарния вот не е достатъчно конкретен. За електронното е прекрасно", коментира Борисов.

По думите му грешка на коалицията е, че когато трябва конституционно мнозинство, явно е, че трябва да се търси опозицията.

По думите му, не може да се намерят партньори, ако всички са скарани.

„Ако ни трябват гласове за референдум, пак трябва да се потърсят партньори. За първи път ни се случва – нито Реформаторският блок са били в коалиция, нито аз съм бил, нито АБВ”, посочи премиерът.

За цените на тока - не отговарям за бизнес и синдикати

На журналистически въпрос Борисов отговори, че на никого не му е приятно да се вдига цената на тока, "но за мен беше важно да не се вдига цената за потребителите".

"Всеки има право да протестира". Така премиерът коментира, в отговор на въпрос, декларациите от страна на работодателите и бизнеса, че се готвят да протестират и наесен заради новите цени на електроенергията.

"Не мога да отговарям нито за бизнеса, нито за синдикатите. Виждал съм се с тях поне 6-7 пъти и всички тези мерки, които въведохме бяха след срещи с тях, одобрени с тях на общи пресконференци – и за фонда, който създаваме (за енергийна сигурност), и за всичко останало”, заяви министър-председателят.

Премиерът допълни, че КЕВР е организацията, която определя цените на тока. "Мисля, че направихме доста, за да не се вдигне цената за потребителите", каза още Борисов.

За медиите

На въпрос във връзка с твърдения, че НАП проверява вестник "Сега" след негова критика, Борисов каза, че се учудва, че някога е критикувал медията.

Ако някой се е познал като "медия - бухалка" на газов посредник нямам никаква вина, уточни премиерът, цитиран от БТА.

НАП обяви по-рано, че проверява всички издатели на печатни издания.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?