Фокус на разговорите е бил поставен върху възможностите за повече инвестиции от Катар в България, както и инфраструктурните проекти за свързаност на Балканите и Европейския съюз.

Вижте снимки >>>


Премиерът Борисов е запознал емира на Катар с картата на транспортните коридори 4, 8, 9 и 10 и го е информирал за срещите със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Той е допълнил, че между България и Катар вече е имало няколко добри за бизнеса и свързаността сделки, но е дошло времето двете страни да си поставят по-амбициозни задачи в сферата на инвестициите.

Емирът на Катар е поздравил премиера Борисов за председателството на ЕС и е изразил увереност, че то ще бъде успешно.

Договорихме се, че вече не бива да губим време в говорене, трябва да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за сближаването между нашите две страни и по-конкретно в сферата на инвестициите, е казал емирът на Катар.

По време на срещата на специална церемония са били подписани и три меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката, образованието и младежта и спорта.

В сферата на енергетиката шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани - министър на външните работи на Катар, и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са подписали меморандум, който позволява двете страни да си сътрудничат при изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и региона на Югоизточна Европа.

България и Катар ще подкрепят участието на своите национални енергийни компании в съвместни проекти в областта на проучването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще разгледат конкретни варианти за съвместни дейности, включително чрез създаване на смесена компания или други механизми.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът по въпросите на младежта и спорта Салах бин Ганем бин Насер ал Али са подписали Меморандум за разбирателство, който цели насърчаването на развитието на програми за младежки и спортен обмен, координиране на позиции и мнения по време на световни и международни форуми, свързани с младежкия сектор, обмен на информация и предложения въз основа на интересите на младежките центрове и спортните федерации в България и в Катар.

В сферата на висшето образование ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет д-р Хасан Рашед ал Дерхам са подписали меморандум за сътрудничество с цел установяване на ефективни академични отношения и културни връзки.

Документът предвижда двете институции да съдействат за обучението и развитието на академичния състав, както и в обмена на знания и опит и осъществяване на съвместна дейност в различните сфери на науката и образованието.

Двамата лидери са приветствали подписването на документите, а емирът на Катар е поканил българския премиер Бойко Борисов на посещение в Катар и е благодарил за сърдечното посрещане в Министерския съвет.

Емирът на Катар проведе среща и с президента Румен Радев.