Премиерът коментира темата в Маастрихт (Холандия), където пристигна за заседанието на държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия.

Позицията ни по търговското споразумение ЕС-Канада е много ясна - България и Румъния на няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както в случая с Шенген. Всички - Европейската комисия, Европейският парламент, казват, че България и Румъния са готови за Шенген, но не ни приемат. Този проблем в случая се пренася върху безвизовото пътуване на българските и румънските граждани за Канада, поясни премиерът, цитиран от БТА.

Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада - Джъстин Трюдо - двамата разговаряха по телефона на 6 октомври - б.р.) е, че искаме през 2017 г. да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада.

Канадският премиер е поел ангажимент това да стане до края на 2017 г. 

Самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказва, че българският и румънският бизнес няма да бъдат равнопоставени, което не е в интерес не само на България и на Румъния, а на целия ЕС, нарушава се принцип. Нека приемат това наше решение и разбира се, че ние ще ги подкрепим, добави Борисов.

По повод това, че днешната среща бе свикана в Маастрихт, той посочи, че България, за съжаление, е сред малкото страни в Европа, които спазват Маастрихтските критерии за бюджетен дефицит под три процента и за външен дълг под 60 на сто от БВП. Ако си дадем дума, че ще се спазват Маастрихтските критерии, Европа няма да има никакъв проблем.

Това го гарантирам, ще бъде финансово и икономически стабилна, и дисциплинирана, коментира министър-председателят.

След срещата на ЕНП правителствените и държавни ръководители от ЕНП ще се включат в двудневно заседание на ЕС в Брюксел, на което ще се обсъждат миграцията и отношенията с Русия, Канада, Великобритания.