В рамките на тази седмица ще бъдат определени 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория, които да работят по казуса "Калиакра".

Тези работни групи ще предложат и проект на План за управление на защитената зона. Срок за изготвяне на този план засега няма, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Това стана ясно след срещата в Министерския съвет с всички заинтересовани страни, организирана от премиера Бойко Борисов.

Една от препоръките е да се отстранят така вече изградените обекти и като алтернативно решение министър Нено Димов издаде заповед за ограничаване на всякакво строителство, растениевъдство, което предизвика протести.

Ще защитим интересите на данъкоплатците и няма да се стига до плащане на глоби и санкции, каза днес Димов. България е осъдена в началото на 2016 година заради изградените в защитена зони ветро- и соларни паркове. Засега няма да се налага премахването на тези инсталации, посочи министърът.

Хората, които ще търпят загуби от спазване на правилата в защитената зона, ще бъдат компенсирани. След изготвяне на точна кадастрална карта ще се прецени кои ще получат други земеделски парцели, и кои - други обезщетения, каза още Димов.

Премиерът Бойко Борисов разпореди да започне да се работи веднага по Плана за управление на защитена зона "Калиакра".

"Всички трябва да са на терен. Да обикалят от залив на залив и да се срещат с хората. Страхът и слухът обикалят много бързо. Когато на хората им кажат от София, че ще им вземат всичко - от бостана до лодката, те се плашат и имат право. За това всички на терен и започват да ходят от нива на нива, от бостан на бостан. Трябва да се намери правилното решение и мирното съжителство между тези, които защитават природата и хората, които живеят там", категоричен беше Борисов.

"Ако не решим какво правим със заповедта, започват да текат санкции. Тогава ще разгневим другата част от България, която ще пита защо ние да плащаме. Трябва да обясним на засегнатите, че ЕС разполага с компенсаторни механизми. Трябва да ползваме практиката от европейските страни, защото в Гърция също има риболов, както и в Хърватска. Надявам се конструктивно и бързо да намерим решение", каза още премиерът.

Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите, посочи още Бойко Борисов. Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ от петък трябва да започне да се разглежда, каза още Борисов. 

Планът за управление на защитената територия ще се направи, като се отчетат максимално повече гледни точки. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този план не може да дебалансира в каквато и да е посока, заяви Нено Димов.

Тази тема е трябвало да бъде широко обсъждана още преди 2007 година, посочи и  вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Не съм съгласен, че повече от 34% от територията на България трябва да бъде защитена. Средният процент на защитените зони е 18%. Трябва да излезем от този кошмар, който ми напомня само на филма на Алфред Хичкок "Птиците". Не трябва да допускаме да се върнем в ранния индустриален период на Англия, когато овцете са изяли хората и половин Англия се е изнесла в САЩ", каза още той.

"Трябва да бъдат направени картите и да се работи бързо за Плана за управление, за да е ясно, че няма ограничение за риболова и да не се говорят глупости, че 1500 човека остават за поминък. Трябва да се каже, че тази заповед не ограничава по никакъв начин риболова. На този етап няма ограничение за риболова", допълни Сименов.

"Възложено е на МРРБ в спешен порядък да подготви следващите кризисни райони и общини, а не да се получава така прибързано и с невярна информация и реакция от слухове“, подчерта Симеонов.