Нашата работа е това – докато другите правят пленуми или почиват, ние да дадем на хората това, което са мечтали да имат, заяви Бойко Борисов.

След Приморско, министър-председателят в оставка посети Айтос, където беше подписан договор за изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води. Стойността на инвестицията е близо 19 млн. лв.

„Всички следят чистотата на Черно море. Мисля, че направихме всичко необходимо този проблем, висящ върху нашия туризъм, да бъде изчистен“, заяви премиерът и добави: „Нашата работа е това – докато другите правят пленуми или почиват, ние да дадем на хората това, което са мечтали да имат“.

Министър-председателят открои ползите за здравето на хората, за инвеститорите и за бизнеса.

„Сега можем да кажем спокойно, че нашето море е поне толкова чисто колкото гръцките плажове. Ако е било лесно, да са го направили много преди нас, но то не е“, каза той.

Премиерът отбеляза също така, че в Айтос има и шест санирани блока.

„Проверете цифрите, защото когато те говорят, много по-лесно се коментира кое е истина и кое е лъжа“, призова министър-председателят медиите във връзка с изграждането на магистралите и добави: „Понеже госпожа Лъжа не спира да лъже и казва, че щяла да строи, но няма да краде. Партия, в която в самата й изпълнителна комисия или бюро има няколко строителни компании“.

Според Борисов трябва да се видят цените на километър магистрала в България и в Румъния.

„Твърдя, че в България е в пъти по-евтино“, отбеляза премиерът.

Той призова също така да се сравни колко струва метрото на километър в София, в Будапеща и във Варшава.

Във връзка с това какви препоръки би дал на лидера на БСП Корнелия Нинова, Борисов заяви: „Да четат фактите, да извадят да видят по румънските медии, да видят колко са цените в България, Полша, Румъния, Гърция, за метрото, магистрали и тогава да ги коментира“.

Не е хубаво, когато толкова отговорни хора излизат и хвърлят обвинения – не е добре. Това бих посъветвал. За санирането какви ли не неща чухме. Никога не съм излязъл да обвиня и обидя, многократно казах, че светът е в много тежко състояние. Ако проявим разум ще продължим да градим в България, ако не, всеки има право да прави каквото иска, допълни той.

По отношение на строителните фирми, той призова да се проверят и обясни, че БСП обвиняват ГЕРБ.

„В Изпълнителната комисия няма нито един. Нито една строителна компания по наше време не е направена. Да ги погледнат и да си ги видят“, коментира министър-председателят в оставка, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще заслужи доверие да е водач на листа в Бургас за предсрочните парламентарни избори, премиерът отговори: „Утре ще ги събирам. Ивелина Василева мисля, че това, което направи в екологията, за разлика от някои други министри, които са по-шумни, тя е по-тиха, но самите вие като бургазлии, мисля, че това, което се направи в екологията, трябва да сте доволни“.

Той обърна внимание, че стотици милиони са отишли в почистването на водите, канализациите и почистването на околната среда. По думите му неговите министри не са брутални, нахални и не лъжат. Той обясни, че за него е важно, че хората са доволни.

„Този блок остава за хората, не е мой. Лъжат ги , че с 1000 лв. ще им дигнат данъка, ще им взимат пари, ще ги тормозят. Това са не само лъжи, това са провокации, и според мен вид престъпление. Не знам членовете в наказателния закон, но който плаши хората би трябвало да не е ненаказуем“, каза още Борисов.