Той каза това, след като получи и веднага върна на президента мандата за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание.

"Ние поехме ангажимент и считам, че в политиката трябва да има и морал, трябва да има достойнство. Трябва да се управлява тогава, когато си спечелил изборите - имаш и самочувствието, че това, което правиш е най-правилното. Демокрацията е най-ценното нещо и когато народът дава правото кой да управлява и надзора го взима. Ако един ден пак прецени - сме готови, на нашите места сме си", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му другите политически сили ще кажат дали ще има предсрочни избори. Ако Росен Плевнелиев се споразумее с новоизбрания президент Румен Радев за служебно правителство, в това няма нищо лошо, предсрочни избори е най-демократичното нещо, което може да се случи, каза още лидерът на ГЕРБ.

По повод неразбирателството им с Патриотичния фронт заради искането им на рязко увеличение на минималната пенсия, той каза:

"Ние сме за пенсионната реформа, но едва три тримесечия имаме ръст на икономиката. Ако не бяха тези огромни плащания за КТБ, АЕЦ "Белене", щяхме да имаме по-голям ръст. Разбира се, че искаме да вдигнем пенсиите, но при един по-дългосрочен ръст, иначе едни хора ще са излъгани и за тях няма да има пенсии след години".

Борисов добави, че се учудва на приказките на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и подчерта, че отношенията им винаги били приятелски.

"Явно всички вече са в предизборна еуфория. А г-н Каракачанов като говори, че ще изхвърля афганистанци от държавата, нанася сериозни репутационни щети на България", посочи още премиерът.

На въпрос ГЕРБ ще предложи ли някого за еврокомисар, министър-председателят в оставка категорично отговори "не".

"Ще си поръчам бронирана "Лада Нива"

Борисов коментира и скандала със скъпите джипове, купени миналата година за държавните ловни стопанства, за които се оказа, че се били предоставени на НСО. След журналистическо разследване тази сутрин премиерът настоя службата за охрана да ги върне.

"Обещавам, когато следващия път стана премиер, да поръчам бронирана "Лада Нива" и ще се возя с нея. Ще се возя в Лада – Нива, ще говоря с президента Путин, за да се возя в небронирана кола и да сте доволни", каза той иронично.

И добави:

"Аз имам няколко смъртни присъди от международни мафиотски терористи, които съм залавял и екстрадирал. Ако искате да съм пушено месо, ме оставете в незащитени коли да се возя", добави премиерът.

По думите му тези джипове се ползват от всички и с тях са се возили Дейвид Камерън и Виктор Орбан, вследствие на което България е получила безвъзмездно коли, както и 320 милиона, благодарение на Вишеградската четворка.

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?