Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството. Второ - ще отида при по-малките партии и ще попитам при какви условия биха подкрепили една наша политика. Ако това може да се направи, добре, ако не: ето ви мандата, да съставят те правителството тогава!“, заяви бившият премиер пред bTV.

Само преди две седмици той обяви, че ако ГЕРБ няма 121 места в парламента, ще върне мандата и ще даде на Реформаторския блок да прави кабинет с БСП.

По повод коментари от социолози и журналисти, че ГЕРБ няма коалиционна култура, днес Борисов коментира: 

"В България нещата винаги се обръщат наобратно – не в зависимост от резултатите, не коя е първа или втора политическа сила. Коалиционна култура трябва да се демонстрира първо от малките партии - те трябва да помогнат на мнозинството да управлява, както е в Германия, Австрия. А у нас е обратно - трябвало първата да отстъпва, а по-малките, с 4-5-6%, предварително поставят неизпълними условия".

Лидерът на ГЕРБ отново даде за пример Реформаторите, АБВ, както и коалицията между НФСБ и ВМРО, които, без преговори, искали няколко неща, като например Турция да не влиза в ЕС.

Всеки ден ни се извиват ръцете с поставени условия от всички, които имат шанс да влязат в парламента. Ние до този момент в ГЕРБ не сме поставили на никого условия“, подчерта Бойко Борисов, но отрече да се изкарва жертва.

По-късно, в интервю за "Фокус", той добави, че лидери на партии, които се очаква да имат между 5% и 7% от гласовете, казват, че ГЕРБ трябва да отиде да им целува ръка и да им се моли (думи на Николай Бареков - б.р.). До този момент само от ДПС не били поставяли условия.

А останалите почвали да се сърдят и да казват: ама гледай сега, ГЕРБ ни рекетира. Напротив, подчерта Борисов, от партията му искали стабилно управление и за тях не било самоцел да са във властта.

Ако ГЕРБ има под 100 депутати, е лесно. Ще си направят коалиция пак – някаква друга. Ако ГЕРБ обаче има над 110, 115 или 117, както в предишните избори, тогава сумарно другите партии могат да направят коалиция, но тя ще бъде толкова крехка, безпринципна и пак зашита от задкулисни сделки, че ще има безстабилност”, каза още Борисов.

И добави, че ако народът постави ГЕРБ на второ или на трето място, обещава да подкрепят първите и да им помагат да управляват. По думите му това е логиката на коалиционното управление и ако всички го спазват, то нямало защо да се притесняваме за след 5 октомври.

За военната стратегия, Украйна и Русия

"Визия 2020:България в НАТО и в Европейската отбрана” е изключително важен документ и трябва да бъде приет, каза още Бойко Борисов. Той аплодирал това, че служебният кабинет се опитва да подготви стратегията, но трябвало тя да бъде одобрена от редовно избрано правителство.

По повод тезата, че Русия е заплаха за националната ни сигурност, лидерът на ГЕРБ каза:

Военният конфликт в Украйна е заплаха за страната. Сега е все още финансово–икономически, спадът на туристите е виден, спадът на инвестициите е виден. Попадането в тази част на Европа, където 400 км има военен конфликт, е абсолютно равносилен на конфликта в Косово, а ние знаем колко той забави развитието на България. Затова настоявам да се положат огромни усилия да се решава по дипломатичен път, а не с военни средства”.

Според него „дрънкането на оръжие” е последното, което плаши Русия, а Путин трябвало да бъде заставен да участва в преговори.

Отговор от Радан Кънев

"Днешното интервю на г-н Борисов показва една ключова, същностна отлика между ‪РБ‬ и ГЕРБ: Отношението към националната сигурност. И това не може да бъде наречено заяждане или "извиване на ръце". Заплахата от Русия е очевидна, рисковете от Източна Украйна и Ирак - несъмнени. Нуждата от нова грижа за националната сигурност и отбраната - безусловна. Тъжно е, че само РБ има съзнание за тези приоритети или смелост да ги назове", написа лидерът на ДСБ във Фейсбук.

АНКЕТА: Какво управление предпочитате след изборите?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За отношението към националната сигурност?