„Не искам повече дебатът да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заяви по време на заседанието премиерът Борисов, цитиран в съобщение на Министерски съвет и в стенограмата от правителственото заседание.

Радев и Цецка Цачева, тъй като много се говори, а и от колегите коалиционни партньори за разширяване обхвата на неизбежната отбрана, настоявам много внимателно, да се съберете и да помислите за прецизиране на текстовете, обръща се Борисов към министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже „нападна ме“, изтъква премиерът.

Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин „неизбежна отбрана“ да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег…. Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив, апелира Борисов.

Той съветва промените да се подготвят "в спокойна обстановка с неправителствени организации, с юристи, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите".

Просто не бързайте, изпипайте го добре, защото е ясно, че е дошло времето, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности – не съм съгласен, препоръчва Борисов и дава пример с "някои Щати", където "всеки носи оръжие". Но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават и какви протести там в обратната посока, виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране, продължава разсъжденията си за САЩ премиерът.

Той се обръща с молба и към колегите от „Патриотичен фронт“, и към "нашите да седнат и в спокойна обстановка да разгледат, за да не се подвеждаме по настроенията на хората, защото след това ще стане обратното и тогава пък ще се връщаме назад да търсим други решения".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов получава думата и предлага примерен текст за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана. Казва, че днес текстът (който вчера ВМРО лансира) ще бъде раздаден днес на парламентарните групи. Текстът ще бъде предоставен и на госпожа Цачева и на господин Радев.

Той не е радикален, но да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш, синтезира Каракачанов и подчертава, че става дума за законно притежавано такова.

Правосъдният министър Цецка Цачева сподели необходимостта от прецизиране, но изключително внимателно, като се вземат под внимание всички решения на Конституционен съд.

Борисов отново взима думата с констатацията, че "съществува проблем".

Вижда се в изказванията на всички хора, които първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха прокуратурата. Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява, изтъква Борисов пред министрите.

Но е категоричен, че не може да продължаваме "само да философстваме". "Не съм съгласен", отсича премиерът и допълва, че не иска дебатът да се отлага повече. Но и да не се правят промени под влиянието на конкретния случай.

""Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже „ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих“. Действително много внимателно настоявам да се прецизира, нарежда Борисов.

Премиерът разкрива и за подготвян закон и за противозаконното отнемане на автомобили…

"Защо не е кражба, а е отнемане? Защото, когато го хванеш вътре в автомобила той казва „валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре“. И затова сега майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с лаптопа, сяда, запалва колата и слиза. Дори полицията, виждате колко крадци излови в последната година, влиза той и казва „беше ми студено, аз не крада“. Слиза си големият крадец с лаптопа под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съучастник на ниско ниво, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на практика ниското ниво, което е само шофьора. И това става всяка нощ и това трябва да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е?"

Но този текст „отнемане“ знаеш ли колко предимства дава на крадците пред гражданите, обръща се Борисов към вътрешния министър Валентин Радев.

"Седнете, ето тези неща в най-спокойна обстановка, с патриотите, с юристи, с неправителствени, с хора от правните среди, умове и ги оправете. Народът го очаква това. Нямаше изказване да кажат „онези в парламента или онези министрите там или държавата“, нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна. И ние сега излизаме и им казваме „е, така е, ама понеже нали….“
Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат „гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят" заключава Бойко Борисов.

НА ФОКУС: Ще ни дадат ли оръжие да стреляме по крадци?

АНКЕТА: Да се облекчи ли режимът за носене на огнестрелно оръжие?