Вчера Борисов заяви, че след като заводът "Авионамс" е отново държавна собственост, може до 2028 г. да се ремонтира наличната летателна техника и това да доведе до нова преценка нужна ли е покупката на нови военни самолети.

По този повод Румен Радев го критикува с думите:

"Ежедневната смяна на позиция и приоритети не е добре. Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми".

Днес премиерът отговори задочно на държавния глава чрез медиите:

"Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а г. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29, СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там. Това са десетки милиони".

Борисов подчерта, че все още военният министър Красимир Каракачанов не му е докладвал как така, само за месец, толкова бързо за купуването на изтребител е избрана шведската компания „Грипен“. Това направи служебният кабинет. Премиерът заяви, че иска да се запознае с фактите, защото това са 1,5 млн. лв. на данъкоплатците, цитира го "Фокус".

"Чувал съм от президента Радев да говори и за пенсии да се повишат, и за инвалидите за се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори. Но ген. Боцев (началник на отбраната - б.р.) казва, че сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват, че нямат кораби и ги заливат с бетон, за да не потъват подовете. И за тях трябва.

Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника. Нали ще има КСНС, ще ги изговорим тези неща. Трябват милиарди за военните, откъде да ги вземем? Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това“, каза още министър-председателят.

По думите му самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили - нужни са пари не само за бронирани машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски, самолетите трябва да са последни, подчерта Борисов.

Той направи тези коментари, след като инспектира новата сграда на Софийския районен съд на бул. "Скобелев".

"Обществото очаква от магистратите справедливост", каза Борисов и изтъкна, че те са сред най-интелигентните хора и за него е най-важно да седнат и да работят в полза на обществото.

"Веднага щом преместим съдиите и прокурорите тук, съм поел ангажимент към съдебната система – съдът, който е до радиото и е в окаяно състояние (настоящата сграда на СРС на бул. „Драган Цанков“ - б.р.), в рамките на една година да го приведем във вида, в който е тази сграда", каза още Борисов.

В отговор на въпрос за назначението на Илиан Тодоров от "Атака" - участвал в нахлуването в НАТФИЗ заедно с Волен Сидеров - за областен управител на София, премиерът отговори, че съвестта му е чиста, защото друг вариант не е имал.

Вижте снимки >>