"Който от министрите забележа, че не е прегърнал идеята си отива", категоричен бе премиерът по повод заканата му да се бори с тромавата бюрокрация.

Борисов изрази надежда, че административната реформа може да се случи до септември. И потвърди, че служителите, които отговарят за това, няма да излизат в отпуск.

По думите му голяма част от публичните регистри, които са готови трябва да са приведени към работа до следващата сряда.

Борисов поясни, че е направил проверка на столичния КАТ. Той коментира, че след това е станало ясно, че са нямали сайт, табели. По думите му е констатирано, че е нямало устройства, тоалетни.

„Тогава започнахме да събираме браншови организации и институции, които имат отношение по въпроса. Бях изключително впечатлен от нотариусите, от тяхното ръководство. Те дадоха една много прагматична програма, как да сработят с КАТ. Тя вече е почти на финал и се надявам много скоро да заработи“, коментира Борисов.

Според него екипите на МВР и държавната администрация разработват всички детайли, за да не направят нещо, което да има второстепенен проблем. Според него хората оценяват направеното.

„Много от колегите казаха, че хората забравят. Не, хората знаят“, коментира премиерът.

Борисов допълни, че над 90 % от кадастрите са готови и могат да работят по електронен път.

Охраната на границата

Премиерът коментира и критиките за надеждността на оградата по българо-турската граница:

"Целта на нашето съоръжение е да подпомогне полицаите, жандармерията и армията в случай на голям бежански поток. Сега ще се сложат термокамери. Цялата ограда ще бъде в датчици и ще стане по-надеждна".  

Борисов заяви, че както е обещал ще се движат с "бронирани ладички".  

За развитите болтове

По повод реакцията на "Мерцедес" за това, че не може да има паднали и развити болтове на служебния автомобил на Лозан Панов заради лошия път, Борисов заяви: 

И на мен ми се е налагало шест пъти да се местя от кола в кола, техника. Важното е, че съдиите сами избират представители си във ВСС. 

„Съдебната реформа не означава болтовете на Лозан Панов. Ние имаме много пъти такива случаи със саморазвиване на болтове“.

"Най-голямата му грешка е това на Панов, той трябва да си говори за съда“, обясни Борисов и допълни, че той няма работа да коментира работата на парламента, защото е председател на ВКС.

„Ако ние започнем да коментираме неговата работа, знаете ли какви декларации ще паднат", каза още премиерът.

„Мечтата, която имаха съдиите сами да избират ръководството си мажоритарно, онлайн, без намеса, по най-демократичния начин, е факт. Какво по-прозрачно, демократично и по-добро“, добави Борисов.

Той уточни, че това е прозрачност, гарантира се възможно най-добрия съдебен съвет, което гарантира, че най-добрите хора излъчени във ВСС ще могат да се проверяват.

По думите му това е консервативна система, но са успели да изчистят това, което най-много е тежало на съдиите, че политиката им се бърка.

Накъде с Македония

Всичко зависи от политическия елит на Македония, за да върви тя напред към ЕС и НАТО, каза Борисов. Премиерът допълни, че ще бъде в Македония на 2 август - Илинден. И посочи, че договорът за добросъседство не е скандален. Той ще трябва да бъде ратифициран и от парламентите на двете страни.

„След като се подпише такъв договор, отива за ратифициране в местните парламенти, след това се праща в ООН“, допълни Борисов. 

„Неслучайно на пресконференцията, след срещата със Зоран Заев, започнах с това „помогни си сам, за да ти помогне Господ“. Ние сме готови да оказваме поискана помощ, ако има такава и в същото време сме най-добронамерени“, посочи Борисов.

На въпрос би ли се поклонил на паметника на Самуил в Скопие, ако там пише, че той е македонски цар, премиерът каза, че според него е важен поклона пред владетеля. „А отдолу какво пише, историците могат да спорят.

За Путин и Ердоган

Относно поканата на президента Румен Радев към руския му колега Владимир Путин за тържествата на 3 март, Борисов коментира:

"Радев може да кани когото си поиска на ниво президент-президент. Ако покани премиер, трябва да ме информира. Обратното - когато аз приемам президенти, му се обаждам и казвам, че ще бъда там".  

Премиерът допълни, че не са обсъждали визитата на Путин. Щом е приел, ще го приемем, каза Борисов. Той отбеляза, че е реагирал относно изказването на руския президент за славянската писменост, което бе направено преди 24 май. И поясни, че ще реагира при всеки опит за намеса в нашата история, особено по чувствителни теми за българите. 

По темата за турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, Борисов каза, че единствената им линия на отношения с него, е защитата на границите от мигрантския поток: "Караме се, разправяме се, но тази линия я държим права". "В сравнение с Турция, България се управлява в спартански условия", допълни той.

По повод "Турски поток" Борисов заяви, че той е в нашите планове, другият вариант е газът да мине от север и от юг и да нарежем газопреносните тръби за скрап. "Нашата политика е практична, предполагам и руската", каза Борисов. 

Симеон в съвет на старейшини

За спекулациите защо точно Борисов се е оперирал за рождения ден на Симеон Сакскобургготски. "Обадих се на царя и му честитих, казах му че много го обичам", заяви Борисов.

Премиерът допълни, че скоро ще се види с него.

"Възнамерявам да го поканя в Съвет на старейшините за Европредставителството. Борисов допълни, че е видял всички царедворци на опашката да честитят 80-годишнината на Сакскобургготски. И коментира: "Царят ни е добър, царедворците са лоши". 

За гей-парада, Борисов заяви, че няма какво толкова да се парадира, защото правата на гейовете в България, не се ограничават. 

Не остана телевизионно време премиерът да отговори на въпроса защо Мария Габриел живее в София в евтино ведомствено жилище. Борисов успя само да каже, че тя се е представила много добре на препитването в Европарламента.