Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод на терористичния акт на концерт в Манчестър, предаде БТА.

Министър-председателят посочи, че дипломацията в света има голям дълг. По думите му само констатираме терористичните актове, но те нито ще спрат, нито ще намалеят.

"Помолих моите колеги да бъдат по-умерени в изказванията си за рисковете, аз ги разбирам и това да плашим хората и народа не е най-доброто. Но нито рисковете са минали за България, нито опасността е малка, защото терористите удрят навсякъде, където могат да бъдат забелязани, и много внимателно слушат и реагират на всички изказвания или действия спрямо тях", посочи Борисов.

Според него световната общност и световната дипломация отдавна е трябвало да спрат войните в Сирия, в Либия, в Ирак, в Афганистан, защото там също гинат деца, също гинат хиляди хора. Стотици хиляди са жертвите, коментира Борисов.

Много пестеливи трябва да бъдем в думите си и много активни в дипломацията и в делата си, заяви премиерът.

Борисов направи коментара преди церемонията по връчването на годишната награда на телевизия "Европа" за проевропейска политика.

Призът му беше връчен от Херман ван Ромпой - първият председател на Европейския съвет и носител на отличието за 2016 г., на официална церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Министър-председателят коментира и изискванията на НАТО страните-членки да отделят по два процента от БВП за отбрана. За да се дадат два процента, тези средства трябва да се вземат от някъде другаде, колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, посочи той.

Борисов каза, че военните ни самолети вече летят с ремонтирани оригинални двигатели и те могат да издържат до 2028 година.

Нека да видим дали е най-правилно веднага да вземаме нови самолети, или да се погледнат сухопътните войски и военноморските сили, коментира той.

Премиерът изрази надежда военните специалисти да направят най-добрия разчет на средствата. Като нация трябва да кажем къде да влагаме средствата, за да има най-добър ефект, отбеляза Борисов.