Премиерът Бойко Борисов прие тържествения строй на военноморските сили, предаде "Фокус". Той обясни, че в днешното военноморско учение с международно участие "Бриз 2016“ ще се покаже готовността на Българската армия.

Вижте снимки >>>

По думите му българската държава ще участва активно в процеса на демилитаризацията, като по думите му Черно море ще се използва като транспортен коридор, както и за развитието на туризъм.

Борисов бе категоричен, че няма разминавания в неговото мнение и това на министъра на отбраната Николай Ненчев относно процеса на демилитаризация.

Премиерът коментира още, че на среща с кмета на Община Средец Иван Жабов  ще обсъдят изграждането на оградното съоръжение на българо-турската граница.

От мое име и от името на правителството изразявам нашите съболезнования към жертвите на загиналите в Ница вчера през нощта. Явно много политици в света не искат да си извлекат поука, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук по повод нападението във френския град снощи, при което загинаха над 80 души.

Многократно съм казвал на всички международни форуми, в които съм участвал, че това, което направихме в Либия, в Сирия, в Ирак, в Афганистан, генерира тероризъм, който се пренесе вече по улиците ни, по залите ни, по градовете ни.

Когато се атакуват абсолютно невинни хора и има огромен брой жертви, когато терористичните актове стават все по-брутални, е ясно, че колкото повече се ескалира, няма да се постигне по-добър резултат, отбеляза премиерът.

По думите му продължаването на ударите в Сирия и в Ирак също е съпътствано с огромни жертви и човешки трагедии. Започва се надпревара за въоръжение, за ескалация и за мерки, които всъщност генерират все повече смърт и разрушение.

Ние с днешното занятие "Бриз-2016” искаме да покажем готовността на армията и полицията за всеобщи действия. Те трябва да бъдат в състояние да реагират на всякакъв агресор, но ние с министъра и политиците сме тези, които ще положим всякакви усилия на всички нива, за да ограничим до максимум възможностите за колизия и смъртоносни конфликти, посочи още Бойко Борисов.