Днес премиерът Бойко Борисов заедно с главния комисар на МВР Георги Костов, министъра на отбраната Николай Ненчев и началника на отбраната генерал Константин Попов посетиха граничните райони на Малко Търново и Резово, предаде БТА.

"Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната ни. Нашето и тяхното призвание е да направим така, че българите да спят спокойно", каза пред журналисти премиерът.

Той сподели, че до този момент страната ни продължава да поддържа балансирана политика и е в непрекъснат контакт с турските власти на всички нива. Успяваме да запазим това относително спокойствие, заяви Борисов.

Борисов съобщи, че има пресечени опити на яхти с бежанци да преминат в наша територия от Гърция и Турция.

По думите му, в момента Гранична полиция разполага с кораби, които са в топ три в Европа. Според Борисов страната ни има готовност да увеличи контрола по границата.

Техниката, с която разполага армията ни, е на достатъчно високо ниво за да се следи и контролира границата.

Премиерът изрази съболезнования към близките на жетвите от поредния атентат в Мюнхен.

"За съжаление ще се окажа лош пророк. Страхът и напрежението в европейските държави расте", каза Борисов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че в момента ситуацията по границата е относително спокойна.

Няма конкретна заплаха от терористичен акт за страната, не бива гражданите да изпадат в безпричинно чувство на безпокойство, каза главен комисар Георги Костов.

Той увери, че са взети необходимите мерки и при регистриране на каквато и да е заплаха, независимо от нейното ниво на достоверност, ще има абсолютно адекватна реакция.