Убеден съм в това. Първите избори за ГЕРБ бяха европейски, имахме 5 евродепутати и нямахме къде да ги приемем. ЕНП направиха извънреден конгрес в Мадрид, за да приемат ГЕРБ. Само една партия от стотиците в Европа гласува против – Костов, от цяла Европа. За да може БСП да управляват с ДПС колкото се може повече години", заяви бившият премиер на предизборна среща във Велико Търново, цитиран от партийния пресцентър.

Той се обръща към симпатизантите да нямат илюзии, че с Реформаторския блок може да се проведат преговори и те да искат дясно-центристка коалиция.

По повод условието на РБ, че биха участвали в такава само ако премиер,  вътрешен и финансов министър не бъдат лица, които вече са били в управлението, лидерът на ГЕРБ каза:

"Не искаха Дянков - няма Дянков, не искаха Цветан Цветанов - няма Цветан Цветанов, ама сега да няма и Бойко Борисов? Да направим коалиция, но да няма никой от ГЕРБ. Да ги изкараме отпред и да ги сложим. Как ще стане?"

Той бе категоричен, че няма да се поддаде да му извиват ръцете на такива като Радан (Радан Кънев - лидер на ДСБ - б.р.), Костов и компания и ще им върне мандата. Борисов бе категоричен, че ако ГЕРБ нямат над 105-110 депутати, няма какво да участва в преговори.

Той подчерта, че ако влязат много малки партии, това означава, че големите ще бъдат зависими от тях, което ще доведе до изключителна нестабилност на държавата.

Лидерът на ГЕРБ пожела на БСП и ДПС, които сега говорели срещу актуализация на бюджета, да управляват отново. Според него тези партии ще започнат веднага след изборите да говорят за актуализация, както го правели през август, защото знаели, че няма пари.

"Ди пресе": Втори шанс за Борисов

Австрийският в. "Пресе" публикува материал за предстоящите избори в България, като цитира резултатите, прогнозирани от социологическите агенции.

Експертите очакват завръщане на бившия министър-председател Бойко Борисов, но не е ясно дали партия ГЕРБ ще може да осигури необходимата стабилност на България, посочва авторката Юлия Зомербауер.

Според анализа й това е така, защото това, от което България има нужда, е готовност за реформи и сътрудничество извън партийните граници, и ако Борисов спечели, ще трябва да управлява заедно с коалиционен партньор.

От всички кандидати Реформаторският блок прави впечатление на партньор, на когото може да се има доверие. В сдружението от няколко десни партии той може да открие партньор за необходимите реформи, преди всичко в областта на икономиката и здравеопазването, допълва журналистката.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на предсрочните избори?