"Радвам се, че отново съм в София и имам възможност да потвърдя. България наистина е приятел и съюзник. Препотвърдих това в срещата с премиера, че САЩ остава рамо до рамо с България".

Това каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на пресконференция след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде „Фокус".
Хойт Ий е помощник на зам.-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд - дясната ръка на Джон Кери.

По отношение на отбраната, САЩ биха искали да похвалят България за приноса й. Приветстваме мерките, които България предприема срещу тероризма", каза Ий.

Той подчерта, че ключът към енергийната сигурност на целия регион е диверсификацията.
Газовият интеконектор между Гърция и България е наистина важен, смята дипломатът.

"Относно върховенството на закона говорихме за постигнатото по отношение на борбата с корупцията", заяви Ий. Той посочи, че върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, то е ключов елемент, за да може България да има икономически успех.

„Понякога пречка са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Говорихме и за органа за борба с корупция. Трябва да има наказание за корупция по високите етажи. Съдебната система трябва да е независима. Приветстваме усилията на България за промени в конституцията", заяви Хойт Ий.

"САЩ стои до България и в трудните времена", каза още той.

Борисов: Енергийна сигурност, солидарност и развитие

На свой ред премиерът Борисов изрази оптимизъм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена.

Премиерът заяви, че България харчи изключително много пари за справяне с миграционния натиск и е споделил с госта си, че никак не е доволен от партньорското взаимодействие със съседите ни по тази тема, предаде БТА.

"Много съм твърд в позицията и се радвам, че Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност", заяви още Борисов, според когото няма разлика между "Южен поток" и "Турски поток".

Ние сме за южния газов коридор, като му се възстанови частта през България (Набуко Уест), посочи министър-председателят.

"България стриктно спазва санкциите, а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб", заяви още премиерът.

България се отказа от много неща в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което очакваме да бъдем компенсирани с повече инвестиции, каза Борисов.

По думите му за сега закупуването на военни самолети ще изчака, защото "първо ще дадем на пенсионерите, ще оправим финансовата дисциплина, след това ще купим нови самолети". Той отбеляза, че има разбиране от НАТО-вска страна по въпроса.

Предистория

Предишната визита в София на Хойт Ий беше през септември миналата година, часове преди президентът на САЩ Барак Обама да обяви разширяване на американските санкции срещу руската икономика и нови удари срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

"Важно е, според нас, да продължим санкциите, ако искаме да покажем на Русия, че няма да и се размине и не може да продължи по същия начин. И, ако Русия не се откаже, не изтегли войските си и не спре действията си в Украйна, трябва да сме готови да засилим икономическите санкции", коментира тогава Хойт Ий.

Седмица след визитата на Ий през 2014 г., правителството ни взе решение за изпращане на оръжие в помощ на иракските кюрди в коалицията срещу "Ислямска държава".