Пред журналисти в Пазарджик лидерът на ГЕРБ посъветва председателите на БСП и ДПС да се концентрират върху реалните проблеми, които могат да бъдат решени заедно с други политически сили.

Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен го знаят. Още повече при г-н Местан има финансов министър (Петър Чобанов - сега кандидат-депутат от ДПС - б.р.) и знае в какво състояние е държавата", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Вчера лидерът на ДПС изпрати писмо до президента и премиера, в което заяви, че следи с тревога работата на служебното правителство, някои от решенията на което далеч надхвърляли ангажиментите и приоритетите му. Например зачестили случаите на уволнения на служители от централните и областните структури на изпълнителната власт.

По този повод Борисов заяви:

"Аз съм крайно недоволен от това правителство. Те се вгламиха и започнаха да се вземат на сериозно, но техните глупости започнаха да ми се прехвърлят на партията и на мен, все едно ние настояваме да се правят. Няма такова нещо и ви моля - от днес до края поне не сменяйте никой. Каква е тази жажда да си слагат техни хора? Ще ги махна всичките след това".

Той коментира и искането на лидера на БСП до Росен Плевнелиев за достъп до стенограмите от консултациите за КТБ, проведени между партиите на 29 юни и 14 юли. Тогава излезе информация, че политици, подкрепени от БНБ, са лансирали идеята за т.нар. банкова ваканция (затваряне на всички банки за кратък период от време - б.р.), срещу което се обявиха от левицата. Те твърдят, че идеята е била приета и от ГЕРБ, но Бойко Борисов отрича.

Тези трикове с разсекретяването на стенограмата при президента за банките – защо не отворят стенограмата от времето на Георги Първанов за разговорите с "Газпром". Тогава да няма Национален съвет за сигурност, защото той е секретен. Да разсекретим всичко тогава и да превърнем държавата в махала, „Плод и зеленчук – всеки да може да си говори и дори на съвет да не можеш да си кажеш мнението”, заяви бившият премиер.

Днес той заяви още, че дори не било важно кой какви резултати ще направи на тези избори, а как ще съумеем да излезем от тази тежка криза след това.
Той прогнозира, че ако до 15 октомври няма стабилно правителство, нито спрените еврофондове ще бъдат пуснати, нито ще станат готови магистралите – "просто няма как да се заздрави държавата”.

Напълно видима е връзката на сближаване на ДПС и ГЕРБ, коментира междувременно Радан Кънев от Реформаторския блок на пресконференция в Плевен, предаде БТА. Според него изявлението на Лютви Местан за толеранса, който трябва да получи правителство след изборите, е неприкрита заявка за подкрепата от ДПС за ГЕРБ.
Кънев смята, че същото се отнася и за ситуацията с КТБ и усилията "да се замитат следи".

АНКЕТА: За кого ще гласувате на 5 октомври?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Борисов срещу Миков