Той посочи, че Георгиева не е избрана за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността заради политическия разнобой у нас.

"Кристалина Георгиева е фаворит, защото е достатъчно добър еврокомисар и всички в Европа я познават добре. Но иначе в България не беше фаворит – знаете опитите на Сергей Станишев, Кристиан Вигенин да се наместят в места, които изобщо не са за тях”,
обясни лидерът на ГЕРБ, цитиран от Фокус.

Според Бойко Борисов Сергей Станишев като лидер на ПЕС е трябвало да загърби тясно партийните си интереси в България и да подкрепи Кристалина Георгиева.

Той обеща, че при управление на ГЕРБ, ще бъде подкрепена и Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Сега усилията ще са насочени към това Георгиева да получи по-добър портфейл в новата ЕК,
посочи Борисов.

Той е в Брюксел, където заседаваха лидерите на партиите от ЕНП. Там той получи подкрепа за предстоящите избори от германския канцлер Ангела Меркел.

По повод кризата в Украйна и санкциите срещу Русия Борисов коментира, че България търпи огромни загуби на всички нива: "Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира Бойко Борисов.

Служебното правителство да се ограничи в основните си задачи, препоръча Борисов по повод формулировката в излязъл наскоро експертен доклад, че Русия е заплаха за сигурността на България. Според него Русия не е заплаха за България.

"Аз съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политичеки партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020 година", посочи той.

Анкета: Какво управление предпочитате след изборите?