Това се е случило в рамките на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът отбеляза, че вече има една напълно завършена реформа и пожела това да се случи и с останалите, сред които здравната и правосъдната.

"Благодаря на всички политически партии, които подкрепиха реформата, за да имаме към днешна дата текстовете вече като факт", допълни Борисов.

Вчера парламентът гласува окончателно на второ четене промените в КСО. Остава промените да бъдат публикувани в Държавен вестник, за да влязат в сила.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

Промените предвиждат пенсионната възраст за мъжете и жените да достигне 65 години към 2037 година за трета категория труд. Възрастта ще нараства плавно от 31 декември 2016 г.
  • За жените до 31 декември 2029 г. възрастта се увеличава с по два месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст. 
  • За мъжете до 31 декември 2017 г. възрастта се увеличава с два месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по един месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.
От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Повишение на стаж и възраст има и при другите категории труд.

Калфин обеща повишение на пенсиите с около 40% към 2025 г.

АНКЕТА: Одобрявате ли повишаването на пенсионната възраст?