Премиерът присъства на откриването на постоянна експозиция в реставрираната сграда на Метоха в града на Босфора, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

На церемонията присъстваха също министърът на културата Вежди Рашидов, депутати от българския и европейския парламент, българската колония начело с председателя на църковното настоятелство Васил Лиязе, турски бизнесмени, изселници от България.

Бойко Борисов даде висока оценка за експозицията, по повод на която заяви, че българската общност в Истанбул е сред общностите, които през годините са успели да съхранят своята история и духовното присъствие на българската нация.

Чрез поддържането на екзархийските имоти, които са паметници на националното ни Възраждане и на борбата за църковна и политическа независимост, цариградските българи са допринесли за съхраняването на българщината още от времето, когато Истанбул е бил седалище на Българската екзархия и люлка на българското духовно Възраждане, култура и просвета.

"Щастлив съм за обновяването на тези свети български места, част от които е и ремонтираната сграда на Метоха - това е прекрасно дело, своеобразно продължение на възраждането на българската духовност и пример за сплотяването на нацията", сподели премиерът.

Истанбулските българи сърдечно посрещнаха Бойко Борисов и гостите в българската Екзархия в квартал Шишли, където се помещава и неделното българско училище.

"Радвам се и за големия интерес към изучаване на български език от младото поколение на общността", каза премиерът.

От името на българското правителство и лично от свое име Борисов изрази благодарност за усилията, положени от всеки един член на настоятелството на фондацията на "Православната църква на Българската екзархия" за превръщането на Екзархията, на Метоха и на забележителната Желязна църква "Свети Стефан" в духовни средища на поколения българи.

Той оцени високо съдействието от страна на Генералното консулство, както и спомоществователството от страна на Българската православна църква и Съюза на тракийските дружества в България, подпомогнали идейно и морално извършената тук сериозна дейност.

"Благодарим и за оказаната финансова помощ на Република Турция за ремонтно-възстановителните работи. България и занапред ще оказва подкрепа на българската общност в Цариград във всички нейни инициативи за поддържане на българския дух, идеите на възрожденските просветители и културно-историческото наследство в Турция", заяви министър-председателят.