Това заяви районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед в гоцеделчевското село Лъжница, ден след като ДАНС, МВР и прокуратурата проведоха акция срещу дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями".

В Лъжница действията на полицията предизвикаха силно напрежение. Някои от жителите му се събраха пред дома на имама Мохамед Камбер, за да изразят съпричастието си, пише в. "Дневник".

Според мюфтията Мохамед, правителството, включително премиерът Бойко Борисов, трябва да се извинят на всички семейства, в които агентите са нахлули, както и персонално на действащите имами, защото те са " гарантът за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите".

"Ако това не се случи, да им тежи на съвестта, защото голяма част от мюсюлманите поне в молитвата си със сигурност споменават тези събития и най-лошото е, когато човек попадне в молитвата на друг", допълни той.

Имамът на Лъжница Мохамед Камбер е възмутен и ще коментира случилото се след проверката на книгите, иззети от дома му по подозрение, че пропагандират радикален ислям. Според него книгите са от преди 1000 години и са основни за исляма. Той твърди, че преди време, когато ги внасял в България, били иззети на границата, проверени и му били върнати.
Имамът беше категоричен, че тероризъм в исляма няма: "Историята го е доказала хилядократно, забранено е проливането на невинна кръв. Това че има единици по света някъде, това не е от исляма".

"Сърница е нарочван няколко пъти, че е център на ислямисти. За мен е тенденциозно и буди недоумение у съгражданите ми, които казват, че досега не е установено нищо, но никой не се е извинил официално за това нарочване", каза междувременно пред БНР кметът Мехмед Карамолла.

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание у нас Хюсеин Хафъзов коментира, че ако е имало непосредствена заплаха за реда, мира или населението на България от страна на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями", щеше да има задържане на хора, а не изземване на предмети и вещи. Според Хафъзов, у нас няма религиозен екстремизъм от какъвто и да е характер.

"Службите за сигурност или следствените органи ще боравят с методи, които са надеждни и сигурни, тъй като част от мюсюлманите от районните мюфтийства се опасяват от тенденциозна промяна на иззетата литература", коментира той. Словосъчетания като "ислямски екстремизъм", "фундаментализъм" или "тероризъм" били крайно неприемливи и неверни".

Според Хафъзов Главното мюфтийство има наблюдение върху дейността на въпросните хора и досега не е забелязано нищо нередно. Мюфтийството е готово да съдейства по случая. Секретарят посочи още, че в миналото е имало официално организация с името "Ал Уакф Ал Ислями", но тя е закрита с решение на съда.

Когато ДАНС, под ръководството на прокуратурата, провежда подобна операция, значи има достатъчно основания да твърди за наличие на индоктриниращи материали, смята пък полк. Ангел Митрев, преподавател в Пловдивския университет и специалист по тероризъм.

"Нека да не се заблуждава никой в България, че след настъпването на демократичните промени, въвеждането на либерално-демократичните принципи в отношенията, в условията на религиозен вакуум, под външно въздействие в България се извършва смяна на религиозните лидери. Тя продължава вече 20 г.", обясни полковникът.
Според него, понякога официалното ръководство на мюсюлманското вероизповедание няма ясна представа за начина на мислене на хора, "които отидоха да се обучават навън и се върнаха, за да налагат сега една религиозна другост".

Четири лица от област Смолян са уличени като съпричастни към нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”, но сред тях няма арестувани, каза пред „Фокус” говорителят на Окръжна прокуратура Недко Симов.