Той направи този коментар снощи след откриването на изложбата "Съкровища от България. Златото на тракийските воини" в Европейския парламент в Брюксел, където днес предстои депутатите да гласуват втора резолюция в подкрепа на присъединяването на двете страни към свободното от граничен контрол пространство и срещу националния популизъм.
Първата резолюция беше гласувана с голямо мнозинство в началото на юни.

Европейският парламент изцяло подкрепя пълното приемане на България и Румъния в Шенген, защото зоната е едно от най-видимите доказателства, че ЕС работи, каза председателят на ЕП Йежи Бузек, цитиран от БТА. Трябва да убедим още две-три страни да подкрепят разширяването, оптимист съм, че това ще се случи за няколко месеца, искаме ви възможно най-бързо в пространството, пълен оптимист съм, добави той.

България е изпълнила изцяло критериите за Шенген, но членството й се поставя под въпрос, докато тези страни от еврозоната, които не изпълняват критериите от Маастрихт, не ги питат нищо, коментира премиерът Борисов. Страната ни има най-ниския външен дълг, дисциплинирана държава сме и спазваме всички правила, добави той. Вярвам на ЕК и на ЕП, както и че ще оценят справедливо всеки какво е заслужил, заяви Борисов.

По неговите думи днес образът на България е добър и това е потвърдено от едни от най-важните хора в Европа. Имаше години, особено по време на ембаргото срещу бивша Югославия, когато страната ни не беше за пример, но сега сме стабилна и дисциплинирана държава, с уверен в себе си народ, усвояваме в пъти повече европейските фондове, строим магистрали, инфраструктура и музеи, метро и пречиствателни станции, благодарение и на фондовете, които получаваме, спазваме критериите от Маастрихт за три процента дефицит, имаме най-нисък външен дълг, призоваваме и другите държави в Европа да го спазват, добави премиерът.

Той отбеляза, че след април България пази външната граница на ЕС по всички критерии от Шенген, с вертолети "Пантер", "Кугар", с най-добрите катери и кораби, с най-добрите топлинни камери. Всички, които направиха проверки на място у нас, заявиха, че критериите са изпълнени изцяло, посочи Борисов. С най-добрата техника в света днес ние охраняваме границата на Шенген, допълни той.

Премиерът отбеляза, че само преди дни са били платени 150 милиона лева за последните вертолети на авиобаза "Чайка", които са производство на концерна "Юрокоптер", собственост на дружества от Франция, Германия и Испания.
Няма във Франция такива машини, които да пазят тяхната граница, уточни Борисов.
Съжалявам, но няма да бъде честно ние да пазим толкова добре границата и да харчим толкова много пари, а някой да се упражнява в риторика, коментира той.

За мен темата за Шенген е изчерпана, ние нищо повече не можем да направим по този въпрос, заяви премиерът.
Повече вертолети няма да купим, имаме най-доброто - седем машини "Агуста", три "Пантер", 14 катера, отбеляза Борисов.

Според Бузек е много важно българското правителство да обясни на някои държави от ЕС днешната ситуация от много гледни точки. Доста често срещано е някои страни да изразяват определени съмнения и трябва да им обясняваме, в ЕС често това отнема време - за съжаление, защото искаме България и Румъния в Шенген възможно най-скоро, до края на годината, добави той.
По неговите думи нерядко в ЕС трябва да се обяснява стъпка по стъпка на всички държави от Общността какво е положението и "тогава може и да се получи". Оптимист съм за разширяването на Шенген, но не и за срок от един-два месеца напред, уточни Бузек.