"Започнахме инспекцията с облитане по протежението на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската границата заедно с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министъра на отбраната Николай Ненчев и народния представител Валери Симеонов.

Вижте снимки >>>

Съоръжението ще подпомогне значително работата на граничните власти. Както бе договорено при посещението на британския премиер Дейвид Камерън, 40 нови джипа в помощ на Гранична полиция вече са на място.

Високо проходимите автомобили са предоставени безвъзмездно от Кралство Великобритания", пише министър-председателят.

Договорът с Турция

Подписаният с Турция договор за връщане на всички, преминали нелегално границата, осигури на България спокойствие, каза пред журналисти днес в Малко Търново премиерът Бойко Борисов, предаде БТА.

Борисов заяви, че на последното заседание на Министерския съвет е решено да бъдат отпуснати още 6 милиона и 200 хиляди лева за проектиране и строеж на съоръжението по границата.

Защото спокойствието на българските граждани е най-важно, обясни министър-председателят. Той посочи, че натискът по границата ни с Турция е минимален и е осигурено спокойствие на страната ни, което се дължи на общите усилия на мнозинството.

"Не мога да не благодаря на президента Ердоган и на турската държава, че полагат усилия да нямаме натиск върху тази ограда и че само с нас подписаха споразумение за реадмисия", каза още Борисов.

Нова техника и довършване на оградата

С над три милиарда лева повече приходи, събрани в бюджета, ние непрекъснато купуваме нова техника, отбеляза Борисов и изтъкна, че България пази границите на Европейския съюз по шенгенски начин, което има широк отзвук в Европа.

По план трябва да бъдат построени още около 10-11 км оградно съоръжение, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Те са в процес на изграждане и след около два месеца ще имаме общо 136-километрово възпрепятстващо съоръжение, посочи Бъчварова.