Днес Борисов участва в парламентарния контрол, в който отговори на въпрос за кризата на българо-гръцката граница, като заяви, че "това е геноцид към нашите хора".

Най-лесно е да се отговори с една дума - просто с тези хора вече не знам какво да направя. Ако някой счита, че може да ми даде съвет, съм готов да го изслушам. Единственото, което получавам като отговор, е: Нямаме контрол над тях. Всеки ден пишем писма от външно министерство, подписани от външния министър. Безобразие е и нямам друга квалификация”, каза още премиерът, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че е говорил не само с гръцкия премиер, но и с гръцката опозицията, с председателя на ЕК и с еврокомисарите. От Брюксел обаче казвали, че това е проблем между две държави и няма какво да направят, въпреки че, по думите му, са нарушени всички европейски принципи.

Всички форми на дипломация на министри, на политици, на полицейски началници, на молби, на каквото щете сме го изчерпали. Вече дори няма на кого да се обадиш. На всички съм се обадил 5-6 пъти...молили сме със снимки, материали, записи, ципури, танци всичко, каквото може, сме го изказали и колегата казва: Всичко, което сме могли, сме го направили. Викам: вкарайте си полицейските сили, направете кордон да минават хората...", каза още Борисов, но пак подчерта, че от гръцка страна няма реакция.

Той изрази съжаление, че отговорът му към депутатите е такъв, но заяви, че се чувства в абсолютна безизходица, защото положението в нашата съседка и с бежанската вълна, и със стачките е такова, че няма адекватна реакция.

Депутатът от БДЦ Явор Хайтов, който зададе въпрос по темата към премиера, обаче призова за съдебни дела "до дупка" от страна на българските превозвачи и бизнеса, които търпят големи загуби от блокадата.

Междувременно тракторите от повечето блокади в Гърция започнаха да се оттеглят, но част от тях се върнаха на границата. ГКПП Кулата–Промахон е затворен, останалите пунктове работят.