Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в рамките на парламентарния блицконтрол, цитиран от БТА.

"Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола? Внасяме промени, които всичко това ще урегулира и ще има много добър ефект. Стотици тонове оцветено гориво в знайни и незнайни бензиностанции - краде се от акциз, краде се от ДДС", уточни той.

Той даде пример с това, че една агенция поставя пломбите, а друга контролира. Фирми, които нямат нищо общо с държавата, пък поставят "техни си" пломби, добави премиерът.
По думите му 24 часа в момента се работи по всички данъчни складове, "защото някак си пък те са останали в законите и наредбите, без да бъдат регламентирани дейностите им".

Ако бъдат одобрени законодателните промени, Борисов обеща да бъдат спестени стотици милиони левове в близките месеци и да се дисциплинират компаниите.
Той изрази убеденост, че промените ще дадат добър ефект и заяви, че разчита на подкрепата на парламента, въпреки прогнозата му, че ще има голям натиск.

По отношение на Комисията за защита на конкуренцията Борисов припомни, че тя е независим орган, но от парламента зависи да избере такова ръководство, "което да не налага ние да коментираме дали нещо е картел, или не".

„Ако в тока имаме повече отношение, в горивата нямаме никакво. Не можем да кажем дали има картел или не”, разясни лидерът на ГЕРБ.

Премиерът бе категоричен, че в условията на пазарна икономика правителството не може да се меси.

„Ние бяхме в такива години. Разбирам популизма, но малко трябва да има граници”, уточни той.

Утре Бойко Борисов ще има среща с концесионерите на газовите и петролните находища. В момента вече плащат платформите и се надявам в най-скоро време да започне проучването на залежите на газ и петрол, заяви премиерът.

"Надявам се в най-скоро време в нашето Черно море от находището "Хан Аспарух" да започне проучването за добив на природен газ и петрол, каза Борисов и изтъкна, че в румънската част вече добиват собствен газ и че само около 10-12% се налага да внасят.

Вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски призова да не гледаме "непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол", защото проблемът на България е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме.

От няколко месеца са започнали действия, концентрирани в звеното за борба с контрабандата и корупцията, изградено от НАП, Митниците, ГДБОП и ДАНС, под наблюдение на прокуратурата, заяви още премиерът.

"От начина, по който бяха конструирани – по цигари, меса, захарни изделия, петрол – се видя, че почти във всички сфери, в различни степени, има несъвършенства, или умишлено така са направени закони и наредби, че лобитата, които са ги движили, са създали на практика възможност за изключително неефективна дейност", подчерта Борисов.


АНКЕТА: Имате ли доверие в премиера Борисов?