След дълго броене се разбра, че доверие за кабинета на Бойко Борисов са гласували 141 депутати, 72 са били "против" и 13 - "въздържали се". Общо гласували са 226 депутати.

Неочаквано, двама независими депутати от РЗС гласуваха „за” вота на доверие - Димитър Колев и Дарин Матов. Те обясниха, че замразяват членството си в РЗС.

Преди да бъдат съобщени резултатите, Цецка Цачева заключи, че явно тази система на гласуване не е най-съвършената.
"Очаквам от шестима преброители да получа поне два еднакви резултата", каза тя, докато преброителите броиха гласовете на депутатите. Процедурата по прегласуване се наложи заради разлика от един глас.

След прегласуването "за" вота на доверие гласуваха - 140 депутати, "против" бяха - 60, а 14 се въздържаха.
Гласуването, което отне общо час и половина, беше окончателно.

И при двете гласувания депутатите ставаха прави, поименно, по азбучен ред.
14 народни представители отсъстваха, сред тях бяха лидерът на ДПС Ахмед Доган, Емел Етем, Делян Пеевски от ДПС, Касим Дал, който бе изключен от ПГ на ДПС, и Андрей Пантев от БСП.

Още след приключване на първото гласуването, премиерът Бойко Борисов излезе от парламентарната зала, преди да бъдат съобщени резултатите от вота.

"Премиерът даде пример как не се постъпва по европейски с това, че си тръгна, както и по-голямата част от кабинета му. Съжалявам, че не е тук, за да го гледам в очите, когато му казвам защо гласувах „против”. Откраднахте 2 млрд. лева и това най-ясно личи от изпълнението на Закона за бюджета. Контрабандата се превърна в държавна политика на това управление. Днес българите живеят по-зле и обедняват. Покрихте тези въпроси с полицейщина, страх и омраза. Вкарахте тези думи в речника на целия български живот и им казахте: „Ще ядете СРС-та, а не пасти”, коментира Корнелия Нинова от БСП.

Премиерът поиска вот на доверие за цялостната политика на правителството на 18 януари в разгара на скандала с огласените разговори между ключови фигури от властта.

"Още днес щях да искам предсрочни избори, ако след няколко месеца нямаше местни и президентски избори, заяви премиерът в края на дебатите по вота преди гласуването. Не може обаче през пет месеца да се правят избори", заяви министър-председателят преди вота, цитиран от БТА.
 
Той отчете, че партията му е поела риска да състави правителство в условията на финансова криза, когато ГЕРБ е имала 116 депутатски мандата.
"Ако не бяхме ние, тройната коалиция, която стана двойна, нямаше да има сили да направи правителство, сините - също", каза още Борисов.

Той се обърна към депутатите от Синята коалиция, които заявиха, че ще гласуват "въздържали се". Ние сме изпълнили всичките ви условия, които поставяте към нас, каза премиерът. По думите на Борисов сините не са изразили исканията си пред него, а пред медиите и затова се чувства подведен от сините.
"Приели сте да гласувате "въздържали се", ваша работа. Но не може да казвате - води войната, воювай всеки ден, ние ще се въздържим да ви помагаме, но може един ден и да ви помагаме. Сега ми трябвате. Дайте поне един глас, за да докажете, че ще работим заедно, въпреки, че сте обещали да се въздържите", призова премиерът, цитиран от БГНЕС.

Два скандала се разиграха
по време на дебатите по вота на доверие. Първо Цецка Цачева отстрани депутата от БСП Драгомир Стойнев, който не искаше да слезе от трибуната, и обяви 30 минути почивка. След това тя изгони Емил Василев от РЗС, защото заля с чаша вода друг депутат.

Последна актуализация в 19,05 ч.