Това съобщи пред журналисти след разговора с Бойко Борисов в Министерски съвет омбудсманът Мая Манолова, която беше негов инициатор.

Премиерът застанал зад исканията на сънародниците ни зад граница да се върнат старите изборни правила, за да не се отнемат техни съществували до момента права, предаде БНР.

"Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ГЕРБ за това, че исканията на българите в чужбина във връзка с ИК са справедливи. Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ, и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", заяви Манолова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че срещата ще е в нейния офис от 15.30 часа. На нея българите от чужбина ще могат да изложат аргументите си и се надява лидерът на НФСБ да ги разбере.

Недоволството на сънародниците ни зад граница обаче се засили именно след скандално писмо на Симеонов, в което ги призова българите в чужбина:

"Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници".

Вчера българи от чужбина й предадоха на Манолова 6000 подписа срещу ограничаване правото им на вот.

Омбудсманът се съгласи, че с последните промени им се отнемат права, които вече са имали.

"Например автоматичното откриване на секции в чужбина, което стимулира гласуването на българите в чужбина, което даде възможност на много повече хора да упражнят правото си на глас, което изцяло кореспондира с въведеното в кодекса изискване за задължително гласуване", допълни тя.

На въпрос ще сезира ли Конституционния съд, ако президентът не наложи вето на Изборния кодекс, тя отвърна, че ще вземе решение в нейната институция, в която има съвет от именити юристи, професори по право. По думите й обаче е добре първо да се изчерпат другите възможности - президентско вето, след което текстовете да бъдат поправени, или да има законодателно предложение от партиите от управляващото мнозинство за промени на тези текстове.

В срещата участваха българи от Великобритания, Франция и Австралия.

Един от тях - Стефан Манов, коментира:

"В чужбина на последните избори гласуваха 145 хиляди български граждани, това е повече от гласувалите в 22 от 31 избирателни района в страната, вече по отделно, разбира се. Над 80% от тях гласуваха извън дипломатически и консулски представителства. Нарастването на вота в Северна Америка, Германия, Великобритания, между два и три пъти спрямо 2013 година, към които правила ни връщат, даже към други още по-рестриктивни, затова се борим".

Той уточни, че премиерът е заявил категорично, че напълно споделя тяхното виждане за необходимост от това българските граждани в страната да имат равни избирателни права с българските граждани извън страната. Борисов се ангажирал темата да не бъде приключена, а напротив.

В разговора участваха още шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, съпартиецът му Данаил Кирилов - шеф на правната комисия, и външният министър Даниел Митов.

Симеонов: Президентът подготвя активно мероприятие

Междувременно тази сутрин Валери Симеонов коментира пред Нова телевизия, че всъщност недоволните били само една групичка хора, свързани с „Протестна мрежа” и "Капитал", които редовно "овряквали" публичното пространство.

"Тъй като „Протестна мрежа” е доста приближена до кръга „Капитал”, който е близък до президента, според мен президентът си подготвя активно мероприятие, симулиращо обществена загриженост, за да наложи вето. Това е цялата работа”, заяви лидерът на НФСБ и подчерта, че българите в Турция не протестирали.

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?