Ако има такива, които са участвали в нашето управление като експерти и сега са поканени от този кабинет, си е лично тяхно решение и не е съгласувано с мен, заяви лидерът на ГЕРБ във Фейсбук и в личния си сайт "по повод спекулациите, че партията му участва в подбора на служебния кабинет".

По-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че чрез служебното правителство се очертава тенденция за връщане на еднопартийно управление със същите лица. Повод за думите му стана назначението на Ваньо Танов отново за директор на Агенция "Митници".

"Ако преди седмица говорихме за риска властта на ГЕРБ да се върне в стария си вид, то сега говорим вече за процес. Оказа се, че за митниците не може да се намери човек, който не е агент на ДС", заяви Кънев.

Още две лица от времето на ГЕРБ на власт бяха върнати на ключови позиции - Лазар Лазаров като шеф на Пътната агенция и Милка Лазарова - на ДНСК.

Въпреки че заявих, че имам резерви към много хора от служебния кабинет, ние до този момент не сме си позволили да правим обструкции на екипа, включително и на партийни функционери, които са в него. Конституцията казва, че право на президента е да ги назначи и ние се съобразяваме с това”, заяви обаче Борисов.

Междувременно излезе и официално съобщение на ГЕРБ, в което се казва, че опитите на определени партии и политици да внушат в обществото, че служебният кабинет е на ГЕРБ, са отчаяни действия на хора, дискредитирани с участието си в задкулисни политически и икономически схеми.

"Отново ставаме свидетели на желанието на нашите опоненти ГЕРБ да бъде посочена като участник във властта и по този начин да понесе всички негативни последици по време на предизборната кампания и изборите. Сценарий, който вече беше разигран при служебното правителство на Марин Райков чрез аферата „Костинброд“, допълват от партията.

И подчертават, че назначението на Танов е изцяло отговорност на кабинета „Близнашки“. За ГЕРБ тревожен бил фактът, че към полугодието има над половин милиард несъбрани приходи, които до края на годината се очаква да стигнат 1 милиард.
Именно несъбраните от митниците пари бяха посочени като причина за рокадата.

Борисов подчерта, че никого не е оторизирал да говори и да прави констатации, които изобщо не отговарят на истината. При него не само, че не идвали емисари на БСП и ДПС, но ГЕРБ били от малкото партии, които заявили, че няма да правят коалиция с тях.

Той обаче е притеснен заради отношението към ГЕРБ:

Не мога да остана безразличен към една тревожна тендеция  - какво се цели с всички тези действия срещу най-голямата партия и дали това няма отново да дестабилизира държавата, ако след 5 октомври останем без правителство?! Тези, които настояват явно за това, като се има предвид отношението им към нас, дали не целят трайно дестабилизиране на държавата и влизане в зимата без правителство?!

АНКЕТА: Одобрявате ли назначенията на служебния кабинет?