"Какво значи един президент да е социален или да е гарант за ЕС? Гарантът и за ЕС, и за НАТО са на първо място партиите от мнозинството и кабинетът. В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата в новия световен ред. Той трябва да е обединител. Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от едни човек, който да балансира между партиите, да я обедини. Не касае човек дали е с много образование и с много титли. Думата е да бъде приет от всички, когато бъде избран. Преосмислям решението си", заяви той пред Нова телевизия.

На въпрос дали самият той се чувства като обединител, Борисов отговори, че е "много тежко човек да си припише титла, която не му е дадена от хората".

По думите му президентските избори са толкова далеч, обвързани с напрежението в света, че са му последна грижа към този момент. Според него през това време ще им се налага да решават тежки казуси през тези месеци и призна, че очакват тежка ситуация с бежанците по границата заради ситуацията в Турция след неуспешния опит за преврат.

Според Борисов Радан Кънев е подходил с унижение към него в разговорите за обща кандидатура, защото го е привикал в парламента и е поискал президентът Росен Плевнелиев да се откаже от ГЕРБ.

Премиерът каза още, че при тези отношения между ГЕРБ и ДСБ той няма как да изкара своите 1 млн. избиратели да гласуват на втори тур в случай, че техен кандидат стигне до него.

По думите му Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, чиито имена са сред номинациите в РБ е "абсурдно да се подкрепят".

Все пак той допусна ново сближаване в отношенията с Кънев в името на президент обединител.

"Когато си говорим с него не пред медиите – изключително разумен човек, когато ми излезе и види камерите и започне да ги говори едни неща – изтръпвам", каза премиерът по повод лидера на ДСБ.

Борисов потвърди, че от изхода на президентските избори зависи и дали ГЕРБ ще остане във властта или ще поиска нови избори.

За кмета на Трън, чийто джип бил блъснат от дете

Не искам да го чувам и виждам, така пък коментира Бойко Борисов скандалния случай с катастрофата с кмета на Трън Станислав Николов (ГЕРБ), при който тежко е ранено 6-годишно момче, а свидетели са били притискани да не дават показания.

"Много се подразних като слушах как кмета на Трън обяснява как щял да съди телевизии и нямало да говори. Първо - ти си публична фигура, когато те питат, ще излезеш и ще кажеш какво мислиш, а не след пет дни да обясняваш кой е луд и кой не е. На всеки може да му се случи някаква неприятност на пътя. Посипи си главата с пепел, иди при тази жена, направете всичко възможно. И партията щеше да даде пари за лечението на детето", възмути се премиерът.

Той уточни, че когато се обадил на главния прокурор Сотир Цацаров да му каже, че настоява случаят да бъде разследван обстойно и ако кметът е виновен да си получи заслуженото, той му казал, че делото вече му е на бюрото и го прехвърля на прокуратурата в Перник.

За асфалтираните дървета: Тъпанари!

Той коментира и скоршния случай, при който асфалт беше положен върху ремонтиран тротоар в София без дърветата да бъдат изрязани.

"Има тъпанари сега. Като има дърво, защо отива да асфалтира? Ще кажа нещо за материала, след това ще ме вдигнете на балон", продължи премиерът.