По отношение на споровете около гласуването, премиерът отново обяви, че зачита и мнението на представителите на Патриотичния фронт, тъй като в много от турските секции има сериозни нарушения.

Във вторник премиерът ще се срещне отново с представителите на патриотите, за да намерят обща позиция след ветото на президента.

С наближаването на изборите всяка партия иска да се открои със своя идентичност - така премиерът Бойко Борисов обясни разногласията по повод промените в Изборния кодекс.

Но позицията на ГЕРБ остава твърда – равенство при гласуването на всички българи.

„Много пъти се направиха компромиси, но има компромиси, които след това ще донесат много, много тежки наслагвания в обществото и аз затова истински се надявам нашите партньори, гледайки разбира се тяхната кауза и интерес, заради бълха или нещо да не унищожим целия юрган“, каза Борисов.

Все пак той намекна, че това би била нелека кауза за ГЕРБ, поради наличието в момента на много малки партии в парламента.

Борисов коментира и възможността за предсрочни избори, като заяви, че при такова положение ще влезем в тежка криза.

"Ако предизвикаме предсрочни избори, даже 2 в 1 не могат да бъдат с президентските, защото три месеца преди президентските избори не може да се назначава служебно правителство. А и какви ще са кавгите и резултатите между партиите и как ще се направи правителство. А влизаме след това, след 25 октомври, в зима, трябва да се приеме бюджет.

Само на тези, които така смело говорят за предсрочни избори, мога да им кажа да си прочетат за цар Соломон, където двете майки държали едно дете и се карали чие е. Той извадил един меч и казал - ето, разрежете го, по половин за всяка. Истинската майка го хвърлила и казала вземи го ти".

На думите на водещия, че и цар Соломон отсъдил, че това е истинската майка, Борисов отговори с думите:

"Да. Всъщност сега на никой не му е мила държавата, всеки си гледа неговата партия и оставя аз и ГЕРБ да се гърчим буквално под искания ежедневни на кой ли не".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че зачита мнението на Патриотичния фронт, че в много от секциите в Турция са правени безобразия, но ги призовава, ако им е мила сигурността и стабилността, в което не се съмнява, трябва да намерят разумно решение.

"Трябва винаги да се има предвид, че ако те напуснат, ако отидем на предсрочни избори, ако стане тази какафония при този натиск върху границата, това няма да защити националната сигурност", добави той.

В 10.00 ч. във вторник той има среща с лидерите на ПФ, за да обсъдят горещата тема, след като от формацията заплашиха да оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ветото на президента мине.

Премиерът коментира и темата за бежанската криза в Европа и напомни своята теза, че би трябвало ЕС да затвори своите външни граници.

По думите му, до момента турската страна изпълнява стриктно поетите задължения спрямо потока от бежанци.

„Турците се държат като държава изключително лоялно. И в момента ние имаме по 8, по 4, по 10 души, сутрин това ми докладват дежурните, миграционен натиск. За разлика от Гърция, където действително е проблем, че споразумението не се изпълнява“, заяви министър-председателят.

Борисов засегна и въпроса с икономическите санкции, наложени от ЕС на Русия и посочи, че България е успяла да възстанови отношенията си с руската държава, като заедно с това е балансирала и със задълженията, които има към евроатлантическите си партньори.

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?